Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Geologische Vereniging Zwolle laat mensen met natuursteenwandeling anders kijken naar de stad

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Zwolle was een rijke stad, Kampen trouwens ook”, constateert Piet Westerhuis (69) na het samenstellen van natuursteenwandelingen door beide steden. “Vooral in winkelpuien kom je veel verschillende, luxere stenen tegen.”

Nu door corona de maandelijkse lezingen van de Zwolse afdeling van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) wegvielen, beraadden de leden zich op ‘iets anders’. Het boekje ‘De geologische stad’, waarin geologische wandelingen in diverse Nederlandse steden staan, inspireerde hen. “Zwolle staat er niet in, dus besloten we dat maar op te pakken”, vertelt Westerhuis. “Kort daarna kwam Kampen, waar ik zelf ook enige tijd heb gewoond, en inmiddels hebben we ook geologische wandelingen voor Meppel en Steenwijk gemaakt.” De initiatiefnemers vonden in Zwolle Henk van der Werf van de afdeling Monumentenzorg meteen enthousiast. Westerhuis: “Het is heel fijn dat de gemeente ook direct tijd en energie in het boekje heeft gestoken. We hebben bijzondere natuursteen gevonden in 43 monumenten, hebben daarbij wat geschreven over de geschiedenis van Zwolle en over het gebruik van de natuursteen.” Het boekje is verkrijgbaar bij Waanders In de Broeren en het Zwolse Balletjeshuis.

Winkelpuien

De plekken waren bij de amateurgeologen nog niet bekend. “We zijn gewoon door de stad gaan lopen”, legt Westerhuis uit. “Samen met secretaris Clarinus Nauta ben ik gaan kijken wat we tegenkomen. Later ook met anderen en ik heb mijn kinderen de route nog even kritisch laten nalopen. De stenen vind je met name in winkelpuien en in kerken. Des te rijker de stad, des te meer je tegenkomt. In Zwolle vonden we de meeste in de Diezerpromenade.” Opvallend waren volgens de amateurgeoloog de grote blokken, in plaats van platen, natuursteen in de fietsenwinkel van Scholten aan de Luttekestraat als ook de gevel van het stadhuis die saai en grijs oogt. Westerhuis: “Het is een conglomeraat, een samenvoeging van diverse gesteenten die onder hoge druk is ontstaan. Het gesteente is afkomstig uit het Italiaanse Bergamo en als enige in Nederland hier in Zwolle toegepast. De architect heeft er mee willen aangeven dat het stadhuis en bijzondere, bepalende plek in de stad is.”

Lezing

Eenmaal de smaak te pakken in Zwolle, besloten de amateurgeologen ook een route voor Kampen te maken. “Ook Kampen blijkt een rijke stad.” De amateurgeoloog geniet nog na van zijn omzwervingen door beide Hanzesteden. “Het is erg leuk om dit uit te dokteren en om te zien hoe de gemeenten daarop reageren. Nu ben ik benieuwd hoe het bij geïnteresseerden landt. Onze bedoeling is dat mensen anders gaan kijken. Dat ze niet alleen zien wat er in de etalage ligt, maar ook waarvan die is opgebouwd.” Belangstellenden konden tijdens afgelopen Monumentendag in Zwolle voor het eerst kennismaken met de routes. “Ze kregen een lezing in de Lutherse kerk. Daar kwamen toch ruim twintig mensen”, stelt Westerhuis tevreden vast.

Determineren

Westerhuis, opgegroeid in Harlingen, vond als scholier bij de aanleg van de industriehaven bijzondere stenen. “Ik ben ermee naar mijn aardrijkskundeleraar gegaan en die zij dat er fossiele varens in zaten. Zo is mijn interesse voor de geologie ontstaan.” Inmiddels al lange tijd woonachtig in Zwolle is Westerhuis actief bij de plaatselijke afdeling van de NGV. Als amateur geologie beoefenen, kan op veel verschillende manier, vertelt hij. “Je kan stenen gaan zoeken. Ook interessant is het om stenen te determineren. In de Grote Kerk in Zwolle zit bijvoorbeeld Trachiet, een stollingsgesteente waarin grote kristallen terug te vinden zijn. Het is erg leuk om dat te herkennen. Andere geologen houden van het zagen en polijsten van stenen, maar dat is niet zo mijn ding. Wel het bestuderen van de ontstaansgeschiedenis van de aarde door het lezen van boeken.”

De NGV afdeling Zwolle heeft ongeveer veertig leden Wie belangstelling heeft voor de geologie is welkom. Zie voor meer informatie: https://geologie.nu/regionaal/ngv-afdeling-zwolle-homepage.