Afbeelding
Eigen foto

Stichting Ateliers Zwolle compenseert haar huurders

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De Stichting Ateliers Zwolle (SAZ) heeft bij de gemeente Zwolle een verzoek ingediend om haar huurders gedurende de coronaperiode deels in hun huur te compenseren. Aan dat verzoek is voldaan. De stichting is blij door dit gebaar de financiële nood van haar huurders in deze moeilijke tijd enigszins te kunnen lenigen.

De Stichting Ateliers Zwolle (SAZ) is een ideële organisatie, opgericht in 1990. Haar hoofddoel is het verhuren van atelier/werkruimte aan in Zwolle woonachtige beroepsmatige beeldende kunstenaars. Uitgangspunt hierbij is dat de huurprijs past bij de doelgroep, ofwel voor de kunstenaar betaalbaar is. De SAZ beschikt momenteel over 56 ateliers die worden verhuurd aan 62 kunstenaars. Daarnaast wil de Stichting een bijdrage leveren aan een positief cultureel klimaat in Zwolle. Jaarlijks ontvangt SAZ een gemeentelijke bijdrage om haar doelstelling te realiseren.

Getroffen

De huurders van SAZ, hoofdzakelijk autonome kunstenaars, zijn zeer getroffen door de gevolgen van de corona pandemie, aldus de stichting. “Het is een bekend feit dat de financiële positie van deze groep van kunstenaars sowieso niet rooskleurig is. De corona pandemie treft hen daarenboven buitensporig zwaar. Was het aanvankelijk zo dat het zich liet aanzien dat de beperkingen van tijdelijk aard zouden zijn, intussen duurt deze al meer dan anderhalf . En het einde is nog niet in zicht.”

Bedrijfskosten

“Voor de autonome kunstenaars is door corona het fundament van het kunstenaarschap zo goed als weggevallen”, vervolgt de SAZ in een persbericht. “De ‘markt’, voor zover daar sprake van kan zijn, zit op slot. Musea, galeries, tentoonstellingsorganisaties en beurzen zijn genoodzaakt geweest hun deuren al geruime tijd te moeten sluiten. Langzamerhand komt hierin mondjesmaat verandering. Zichtbaarheid en mogelijke verkoop van hun kunstwerken zijn daardoor niet of nauwelijks meer aanwezig. Min of meer structurele inkomen via het geven van cursussen zijn door de beperkingen niet meer mogelijk. Naast zovele anderen zijn ook de beeldende kunstenaars door de corona pandemie zeer zwaar getroffen. Velen kunnen niet of nauwelijks hun bedrijfskosten, waaronder de huur van het atelier, betalen. Het kunstenaarspotentieel, toch zo belangrijk voor onze stad, dreigt onzichtbaar te worden en weg te kwijnen.”

Toen dit jaar het Rijk de gemeente Zwolle geld beschikbaar stelde om financieel de kunst en cultuursector zo mogelijk te compenseren, deed de SAZ hierop een beroep. Dat bleek succesvol en gaf enige verlichting voor de kunstenaars.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 18 apr, 11:09