Afbeelding
Pedro Sluiter

Openbaar Ministerie eist celstraf en beroepsverbod voor Zwolse ‘rotte appels uit autobranche’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een Zwols autobedrijf zou jarenlang gestolen auto’s gestript en onderdelen doorverkocht hebben. Tegen vader en zoon eiste het Openbaar Ministerie donderdag op de strafzaak twee jaar cel en een beroepsverbod van vijf jaar.

“Vader en zoon hebben jarenlang een omkat- en stripfabriek voor auto’s gerund waar bedrijfsmatig op grote schaal strafbare feiten werden gepleegd. Hoeveel auto’s hebben in Nederland en daarbuiten rondgereden met gestolen onderdelen verwerkt door dit bedrijf?”, vroeg de officier van justitie zich af. Zijn conclusie volgde na jarenlang nauwgezet onderzoek naar de ruim achtduizend onderdelen die op 2 februari 2017 bij een inval in twee loodsen aan de Graham Bellstraat werden aangetroffen. 

Inval

Die inval had plaats na diverse meldingen uit binnen- en buitenland, veelal uit de criminele wereld. Zo ontstond het vermoeden dat het autobedrijf op grote schaal gestolen auto’s stripte, nummers van motorblokken verwijderde en weer doorverkocht. Vader Bertus (71) en zijn zoon Dennis O. (39) ontkennen gestolen onderdelen verkocht te hebben. Dennis haalde veelal schade-auto’s op in Engeland, vertelde hij de rechters donderdag. “De bedrijfsadministratie is sluitend.”

Diefstallen

Opvallend was dat in beide loodsen onderdelen werden gevonden van een acht dagen voor de inval gestolen auto. Op 104 motorblokken en drie versnellingsbakken waren de unieke nummers verwijderd. Een opkoopregister, dat autohandelaren verplicht bij moeten houden, was er niet, zei de officier. Veel onderdelen bleken afkomstig van in Nederland gestolen BMW’s, Audi’s, Peugeots, Volkswagens en Skoda’s. Anonieme meldingen repten van diefstallen van auto’s in opdracht. Een deel van de voorraad was mogelijk wel van legale afkomst, maar het OM vraagt alles verbeurd te verklaren en wil de twee ‘rotte appels uit de autobranche’ ook het bedrijventerrein aan de Graham Bellstraat afnemen.

“Ik heb alles via stopheling.nl gecontroleerd. Ik heb later zelfs nog onderdelen van de tenlastelegging op de site gecontroleerd en daar kwam ook geen hit uit”, reageerde Dennis. Met andere woorden: hoe moesten de ondernemers weten dat het spul eerder gestolen was? Advocaat Aart van Voorthuizen hekelde het onderzoek van de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV), dat namens verzekeraars transportcriminaliteit bestrijdt en dat hier voor het OM de voorraad van het bedrijf natrok. Die handelde uit eigenbelang: een goede afloop van de strafzaak zorgt dat ze een forse claim, van mogelijk zelfs vijf miljoen euro, namens de verzekeraars kan indienen. En dat Bertus ooit handelde met De Kleine Winst, een inmiddels voor verkoop van gestolen auto’s veroordeeld bedrijf, maakt dat volgens het OM “zijn handel meteen ook foute boel is”. Hij vroeg om vrijspraak.

De uitspraak volgt op 14 oktober.