Afbeelding
Foto: Aliëtte de Vries

Dima opent haar restaurant in de Luttekestraat: ‘Ik wil dat Dima’s huis een huiskamer wordt’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Aliëtte de Vries)

ZWOLLE - Een Arabisch restaurant hadden we nog niet in Zwolle maar dat is sinds deze week anders. Tegenover restaurant Poppe in de Luttekestraat opent Dima al Tabbaa deze week haar restaurant Dima’s huis. Dima is geen onbekende in culinair Zwolle.

Over haar achtergrond wil ze best praten. “Ik kwam in 2016 als vluchteling uit Syrië aan in Zwolle. Ik was apotheker en probeerde mijn diploma’s hier geldig te krijgen. Dat lukte niet, ook op een lager niveau werken in de medische wereld lukte niet. Taal is toch een struikelblok.” 

Struikelblok

Hoe groot dat struikelblok was wordt duidelijk als Dima vertelt dat ze tijdens het leren van de Nederlandse taal meerdere malen op het punt stond het bijltje erbij neer te gooien. “Dat heb ik niet gedaan want ik wist dat het spreken van de taal nodig was om iets te bereiken in Nederland. Toen kwam ik op het idee om een cateringbedrijf te beginnen. Dat werd Dima’s Kitchen. Het werd een groot succes. Ik bouwde een klantenkring op via Zwolle-eet en ik kreeg veel positieve reacties op mijn producten.” 

Kans

Een volgende stap kon Dima maken toen ze in contact kwam met de mensen van Saeed. Een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van de zelfredzaamheid van statushouders. “Ik kreeg een werkervaringsplek. Daarover moest ik wel even nadenken want ik moest daar heel veel uren zijn en ik heb ook een gezin. Maar ik zag een kans en die greep ik met beide handen aan. Ik leerde daar veel over ondernemen. Zo heeft Arnold me geleerd een businessplan te schrijven. Ikzelf kon iets betekenen in de communicatie met andere statushouders en Evianne van Saeed kan nu geweldig goed baklava maken”, zegt ze lachend. 

Droom

“Na ook ervaring opgedaan te hebben door te koken voor stichting Present ging ik in de Enk koken. De Enk, mijn bezorg en afhaal via Zwolle-eet en de catering zorgde dat ik een beetje bekend werd in Zwolle. Ik kreeg heel goede reviews en zo durfde ik de stap naar een eigen restaurant te zetten. Mijn grote droom.”

Inrichting

Die grote droom heet Dima’s huis en ze heeft er heel duidelijke ideeën over. Om te beginnen over de inrichting. “Ik wil verbindend zijn, iedereen moet zich hier thuis voelen en dus staan aan de ene kant van het restaurant authentieke meubels uit Syrië en heeft de andere kant een hip behangetje. Tafeltjes allemaal in dezelfde vorm en maat? Nee, dat vind ik saai. Ook vind ik het heel mooi dat ik een aantal mensen die bij Saeed vrijwilliger waren hier een betaalde baan kan geven. Zo kunnen ook zij op eigen benen staan.

Maza

Ze wil met Dima’s huis een huiskamersfeer te creëren waar mensen van 10 tot 10 terecht kunnen. “Voor koffie, een drankje met kleine tapas die wij maza noemen, en voor lunch en diner. De hoofdgerechten zullen wisselen zodat we steeds weer wat nieuws hebben voor de gasten.”