Cabaretière Dorine Wiersma.
Cabaretière Dorine Wiersma. Foto: Govert de Roos

Zwollenaar Jaap Bakker is genomineerd voor NK light-verse dichten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/EMMEN – De jury van Lichtvoetig, het Nederlands kampioenschap light-verse dichten, heeft de genomineerden voor de finale op zondag 31 oktober in Emmen bekend gemaakt. Onder hen is Zwollenaar Jaap Bakker die in 2020 derde werd.

De strijd gaat dit keer tussen Elyn Doornenbal (Utrecht), Jaap Bakker (Zwolle), Niels Blomberg (Almere), Niek Kalberg en Bart Schmittmann uit Groningen, titelverdediger Wim Meyles (Sint Pancras) en Robin Veen en Peter van der Vlis uit Amsterdam. Het is voor de vijfde keer dat de Stichting Taalpodium Emmen (STEM) dit kampioenschap heeft georganiseerd. 

Finalisten

De deelnemende dichters hebben elk drie nog niet gepubliceerde gedichten voorgelegd. Daaruit heeft de jury onder leiding van light-verse dichter Ton Peters de acht finalisten geselecteerd. Zij dragen hun gedichten voor waarbij de bijkomende eis is dat ze een extra gedicht hebben gemaakt over een actueel onderwerp. Op de finaledag wordt ook de Bundel Lichtvoetig V gepresenteerd. De jury heeft hiervoor een aantal gedichten uitgezocht. De finale begint zondag 31 oktober om 14.00 uur in Eetcafé Groothuis in Emmen. De presentatie wordt verzorgd door Lucré Corman en Eddie Zinnemers. De finalemiddag wordt muzikaal en vocaal opgeluisterd door cabaretière Dorine Wiersma. Toegangskaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar via taalpodiummm@outlook.com.

Poëzie

Light-Verse, ook wel een licht gedicht, is een dichtvorm waarbij de lezer of toehoorder meteen door heeft waarover het gaat. Het heeft een lichtere en speelsere toon dan de meeste andere (diepzinnige) poëzie. Het schrijven van Light-Verse wordt dan ook vaak betiteld als plezierdichten. Het is het spelen met woorden en zinnen, met beeldspraak en vaak humor. Het lichte gedicht kent verschillende versvormen met een eigen structuur van rijm en metrum. Het maken van een licht gedicht kan een ware puzzel zijn, goed voor urenlang dichtplezier. Het lezen ervan zal, mits het goed geschreven is, de lezer veel plezier aanreiken.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 8 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50