Ster van Zwolle 2021.
Ster van Zwolle 2021. Foto: Pedro Sluiter

Vermeltfoort wint Ster van Zwolle, ‘strijdlust’ voor Marsman

· leestijd 1 minuut Sport

WIELRENNEN - Coen Vermeltfoort heeft zaterdag voor de tweede keer in drie jaar tijd de Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. Hattemer Tim Marsman pakte de prijs voor de strijdlust.

Waar de Ster normaal gesproken altijd in het voorjaar straalt, was er dit jaar sprake van een najaarsklassieker in Zwolle. Het deed volgens organisator Jan van Ommen niets af aan de kwaliteit van de wedstrijd die normaal gesproken de start van het wielerseizoen markeert.

De 61ste editie van de Craft Ster van Zwolle werd na 195 kilometer beslist met een sprint van de kopgroep van dertig renners. Vermeltfoort klopte daarin beloftenkampioen Tim van Dijke. Elmar Reinders, net als Vermeltfoort een oud-winnaar, kwam als derde over de meet. Vermeltfoort nam op het nippertje ook nog de leiderstrui van de Holland Cup over van Martijn Budding, die als vijfde finishte, en werd dus als eindwinnaar gehuldigd. 

Vlucht van de dag

Tim Marsman van Metec-Solarwatt kreeg na afloop de Ereprijs Fedor den Hertog uitgereikt. De deze maand 22 jaar geworden Hattemmer verdiende de prijs voor de strijdlust voor een lange solo. “Ik wilde graag in mijn eigen regio mee zitten in de vlucht van de dag, maar uiteindelijk was het nooit mijn bedoeling alleen te gaan.” Marsmans sloeg al voor Heino een gat, bouwde een voorsprong op van maximaal 2,5 minuten, en was naar eigen zeggen blij dat hij, richting Nieuwleusen, gezelschap kreeg van Lars Appel en Lars Mulderij.

Kopgroep

De rest van het voorste peloton liet niet lang op zich wachten en bij Kampen pakte een groep van dertig renners samen. Reinders ging op de Ceintuurbaan in Zwolle verrassend vroeg aan, maar zag Vermeltfoort passeren. Even leek Van Dijke nog te kunnen winnen met een ultieme jump, maar die kwam uiteindelijk net te laat. 

In totaal kwamen er 87 renners over de finish en de laatste van hen was niemand minder dan Matthijs Buchli. De baanwielrenner werd dit jaar olympisch kampioen op de teamsprint. 

Volgend jaar wordt De Ster weer gewoon in het voorjaar verreden, op 5 maart. 

Ster van Zwolle 2021.
Ster van Zwolle 2021.
Ster van Zwolle 2021.
Tim Marsman tijdens zijn solo in de Ster van Zwolle.