Afbeelding
Foto: Noralie Fotografie

Zwolse Mette duikt met indrukwekkende podcast in familieverleden

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Hoe kan een foute keuze tachtig jaar na dato nog altijd zorgen voor tranen, schaamte en schuldgevoel bij mensen die geen invloed hadden op die keuze? Op die vraag zocht theater- en podcastmaker Mette Bunskoek (29) het antwoord. 

Ze dook daarvoor in haar eigen familiegeschiedenis en maakte daarover een indrukwekkende podcast. Rond haar tiende hoorde Mette dat haar overgrootvader ‘opa Dalen’ tijdens de oorlog aangesloten was bij de NSB. Het leidde uiteindelijk tot veel vragen. “Ik vond er in eerste instantie niets van, maar naar mate ik ouder werd, realiseerde ik me dat dat voor andere familieleden anders was. En waarom werd er zo weinig over gepraat? Die gedachte bleef de afgelopen jaren knagen. Ik moest hier iets mee doen.”

Resultaat

Het resultaat is de podcast ‘Wat niet weet, wat niet deert’, waarin Bunskoek de luisteraar op indrukwekkende wijze meeneemt in haar zoektocht naar antwoorden. Het is een verhalende audiodocumentaire over een foute keuze en de gevolgen daarvan. Over schaamte en schuldgevoel, over zwijgen, of toch maar praten, over het verleden en de toekomst. 

 “Toen ik besloot een podcast te maken over dit onderwerp en ook mijn familie daarbij te betrekken, ontstond er reuring bij hen. Moet je het hier wel over hebben? Wat gebeurt er als dit verhaal naar buiten komt? Dat raakte me en liet me voelen hoe diep dit verhaal eigenlijk zit. Maar het deed me ook beseffen hoe belangrijk het is om alle soorten verhalen, goed of fout, met elkaar te delen en te praten over onderwerpen die misschien lastig zijn.”

Reacties

De vele hartverwarmende reacties de Bunskoek kreeg na de lancering, sterken haar in het idee dat het verhaal anderen aan het denken zet en soms inspireert. “Ik hoop dat mensen door het luisteren naar mijn verhaal, gaan kijken naar hun eigen verhaal. Wat weet je eigenlijk? Of sterker: Wat weet je eigenlijk niet?”

De podcast ‘Wat niet weet, wat niet deert’ is te vinden in verschillende podcast-apps, zoals Spotify, Apple en Google.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden