Afbeelding
Foto: Esther de Boer

Herman Pleij verzorgt Cele Lezing 2021

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De bekende tv-persoonlijkheid professor Herman Pleij verzorgt op donderdag 28 oktober de Cele Lezing 2021. Pleij houdt zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. 

De lezing met als titel ‘Made in Zwolle: het moderne individu? Hoe ziel en handelsgeest elkaar vonden’ vindt plaats in Theater de Spiegel. Bezoekers zijn vanaf 19.30 uur welkom; de lezing begint om 20.00 uur.

Revolutie

Zwolle: stad van de Hanze én de Moderne Devotie. Haar kooplieden bevoeren rivieren en zeeën op zoek naar mogelijkheden voor uitbreiding van hun handel. Ondertussen ontstond midden in de toenemende rijkdom een geloofspraktijk die de gelovige ruimte gaf, maar ook het inzicht dat je als mens niets voorstelt. De organisatie: “In deze Cele lezing neemt Herman Pleij zijn toehoorders mee naar de Gouden Eeuw van Zwolle, een stormachtige periode waarin een geestelijke revolutie samenviel met een sociale omwenteling. Een boeiende tijd, waarin traditie botste op vernieuwing en verwarring bestond naast het behoud van zekerheden. Als geen ander weet Pleij het verleden tot leven te wekken, waarbij hij eveneens lijnen naar het heden zal trekken.”

Discussies

Na afloop van zijn lezing gaat Herman Pleij onder leiding van historicus Luc Panhuysen met de bezoekers in gesprek en beantwoordt hij vragen. “De ervaring van voorgaande Cele Lezingen leert dat dit leidt tot boeiende discussies en gedachtewisselingen, waarover ook bij de borrel na afloop nog lang wordt nagepraat”, meldt de organisatie. Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, leidt de avond kort in.

Kaarten

Wie de avond wil bijwonen kan kaarten à 17,50 per persoon reserveren via de website van Zwolse theaters. Voor het bezoeken van deze lezing heben bezoekers het corona-toegangsbewijs nodig: een geldige QR code in de CoronaCheckApp of geprint. Vergeet ook het identiteitsbewijs niet. Kaarten zijn inclusief gebruik van de garderobe en een drankje na afloop. Meer informatie over de lezing is te vinden op www.celelezing.nl.

Eerbetoon

De Cele Lezing is georganiseerd door de drie Zwolse Rotaryclubs. Met de lezing willen de clubs een constructieve bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat en de aanwezigen inspireren en aan het denken zetten. Het verbinden van de naam van Cele aan de lezing is een eerbetoon aan de Zwollenaar en onderwijsvernieuwer Johan Cele, die een grote invloed heeft gehad op hervormingen in het onderwijs en de samenleving.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden