Afbeelding
Pedro Sluiter

‘Het was Deniz die zelf de trekker overhaalde’, zegt veroordeelde voor doodslag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Was het zelfmoord of doodslag waardoor Zwollenaar Deniz in februari 2018 de dood vond? Het eerste, betoogde de wegens doodslag veroordeelde Mark de G. vrijdag in het gerechtshof in Zwolle.

De 43-jarige Mark de G. werd in oktober 2019 veroordeeld voor het doden van goede vriend en collega Deniz. Daarna zaagde hij het lijk in stukken in de badkuip en bewaarde de lichaamsdelen in plastic zakken in de kruipruimte onder zijn huis. Met een enkel schot in het hoofd werd het slachtoffer gedood. De verdachte heeft het verminken en wegmaken van het lichaam toegegeven, maar ging in beroep tegen de veroordeling wegens doodslag. ‘’Ik heb Deniz niet van het leven beroofd maar ben er wel voor bestraft’’, zei De G. hierover. In een lange verklaring hield hij gedetailleerd zijn verhaal. 

Coke

Deniz was op de avond van 7 februari 2018 in zijn woonkamer om daar zijn coke te gebruiken. Iets dat hij vaker deed. Deniz vond een pistool op de slaapkamer van Mark, kwam terug naar de woonkamer en zette deze op zijn hoofd. Hij was depressief en dreigde zelfmoord te plegen. Mark wilde dat geschrokken zien te voorkomen door naar het wapen te grijpen toen het plots afging. Deniz werd in het hoofd geraakt en stierf. Verward en verrast zat De G. een tijdje tegen over Deniz, zei hij in de rechtszaal. Hij ‘verloor zichzelf in de drank’ en besloot niet de hulpdiensten te bellen, uit angst dat hij meteen voor moord opgepakt zou worden.

Vermissing

Later besloot Mark dat het op een vermissing moest lijken. Dus borg hij het lichaam op, dumpte het vuurwapen in een emmer ammoniak om het daarna in onderdelen in onder meer een kanaal in Alkmaar weg te gooien. Als zijn verhaal klopt, dan zat er dna-materiaal van Deniz op de trekker van het wapen, zei een van de raadsheren. ‘’Waarom dan toch dat wapen zo uitgebreid schoonmaken? De vondst van dat wapen kon uw verhaal toch bevestigen?’’ De G. wilde vooral zijn eigen sporen verwijderen, reageerde hij. 

Conflict

In de gevangenis zou hij tegen een medegedetineerde hebben verklaard dat hij Deniz ‘had neergeknald’. Die getuige trok zijn verklaring later grotendeels in. De G. zou ooit gezegd hebben dat hij liever jarenlang zou zitten dan ‘de slaaf van een Turk’ te blijven. Hij kan zich niet herinneren dat ooit gezegd te hebben. Eerder speelde er een conflict tussen de twee mannen over een grote wietkwekerij. Mark wilde stoppen maar dat mocht niet van Deniz.

De zitting werd vrijdag verdeeld over drie zalen bijgewoond door veel nabestaanden. Gewetenloos, zo omschreven ze Mark. De moeder van Deniz wachtte op 9 februari dat jaar tevergeefs op haar zoon. Hij kwam niet opdagen op de verjaardag van zijn dochter. ‘’Ik werd als kind ineens de volwassen wereld ingetrokken,’’ zei een van de dochters. De 38-jarige Deniz liet drie kinderen na.

De zaak wordt woensdag vervolgd.