René de Heer (l) en Dick Jan Terwisga staken de handen uit de mouwen.
René de Heer (l) en Dick Jan Terwisga staken de handen uit de mouwen. Foto: Gemeente Zwolle

‘Luttekestraat krijgt meer groen, meer ruimte voor terrassen en een betere aansluiting’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wethouder René de Heer en Dick Jan Terwisga, voorzitter van het Zwolse Museumkwartier, hebben maandag de herinrichting van de Luttekestraat afgetrapt. De straat krijgt een nieuw gezicht met meer groen, meer ruimte voor terrassen en een betere aansluiting op de Grote Kerk en haar pleinen, meldt de gemeente Zwolle.

“Voor het nieuwe ontwerp is goed gekeken naar hoe het vroeger was. Zo komt er een nieuw plein rondom de Grote Kerk. In het midden van de Luttekestraat komt een goot voor afvoer van het regenwater. Deze goot doet denken aan het oude tramspoor dat vroeger in de straat lag. Er komen nieuwe, duurzame klinkers, die goed passen bij de klinkers in de omgeving. De lijn in het midden van de Luttekestraat wordt gemaakt van hergebruikte natuursteen keien, afkomstig uit de Papenstraat en Papendwarsstraat. De traptreden rondom het nieuwe plein en de straatmeubilair worden gemaakt van natuursteen. Op veel plekken in de binnenstad zien we dit zelfde natuursteen terug, bijvoorbeeld op het Gasthuisplein. Hierdoor ontstaat er een mooie eenheid in de binnenstad.”

Aantrekkelijker

De gemeente Zwolle heeft samen met ondernemers een plan en een planning gemaakt om de entree naar de stad vanaf de Potgietersingel te verbeteren. De herinrichting van de Luttekestraat is daarvan een onderdeel. De bedoeling is om het hele Museumkwartier aantrekkelijker te maken. “Al eerder maakten we de straatjes mooier met nieuwe bestrating en geveltuintjes”, aldus de gemeente Zwolle.

Levendigheid

De herinrichting van de Luttekestraat is onderdeel van Jouw Stukje Zwolle. “Als gemeente zorgen we stuk voor stuk voor meer levendigheid, groen, bedrijvigheid en andere verbeteringen in de binnenstad”, stelt de gemeente in een persbericht. “Dat doen we in verschillende lopende en geplande projecten. Want, de stad groeit en de maatschappij verandert. Als gemeente bewegen we hierin mee. Hierbij gaan we altijd uit van de kracht van de stad. Dat betekent we de historische waarde niet uit het oog verliezen, maar dat vernieuwing en historie hand in hand gaan.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59