Afbeelding
Foto: Eigen foto

Bruidegom moet Landschap Overijssel 10.000 euro betalen voor illegale bruiloft in natuurgebied

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De Zwollenaar die twee jaar geleden zijn huwelijksfeest heeft gehouden op een landtong in de Noorderkolk, moet 10.000 euro overmaken aan Landschap Overijssel en het betalingsbewijs aan de officier van justitie sturen. Doet de 39-jarige M.B. dat niet, dan moet hij 12.500 euro boete betalen aan de Staat. 

De economische politierechter heeft dat dinsdag bepaald. ‘Zo doet hij iets terug voor de natuur. En hij heeft ten slotte geen kosten gehad aan de huur van een locatie’. De trouwerij vond plaats in beschermd natuurgebied en er was geen vergunning voor gegeven. Medeverdachte J.A. (49), die als ceremoniemeester te boek stond, is wel schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. De rechter vindt dat hij wel genoeg is gestraft en bovendien op het verkeerde been is gezet door de bruidegom, die hem tot drie keer toe had gezegd dat het met de vergunning wel goed zat.

‘Circus’

B. was niet op de zitting aanwezig, hij verblijft op Bonaire, vertelt zijn advocaat. Zijn zakenrelatie-en-vriend van destijds, J.A., was er wel en liet in zijn slotwoord weten dat hij de hele vervolging nogal ‘een circus’ vindt: “’s Zomers zitten soms wel tweehonderd recreanten op de landtong, ook met barbecues. Daarop wordt ook niet gehandhaafd.” Hij heeft de bruidegom slechts een vriendendienst bewezen toen die hem had gevraagd te helpen met op- en afbreken van de trouwlocatie. “Ik heb hem logistiek ontzorgd”, heet dat in termen van de evenementenbranche waarin hij werkzaam is. “Hij bedacht en organiseerde alles zelf.” Overigens is het met de vriendschap nu wel voorbij.

Barbecues

De trouwdag was op zaterdag 29 juni 2019. Van te voren werd er eerst een stuk grond van twintig bij dertig meter gemaaid, en vervolgens zijn met pontons over het water spullen aangevoerd: mobiele toiletten, een geluidsinstallatie, een partytent, stoelen voor de zeventig tot tachtig gasten en barbecues. A. bleef de nacht ervoor slapen om een oogje in het zeil te houden. Hij was ook bij drie voorbesprekingen geweest en heeft op zondag de boel helpen opruimen. “Het terrein is spic en span achtergelaten”, zegt hij.

Wethouder

Tijdens de trouwerij zijn boa’s en de politie na een melding van een afstand wezen kijken, maar ze zagen geen reden om in te grijpen. Ze hadden gehoord dat wethouder René de Heer aanwezig was en wisten niet hoe het zat met vergunningen en er was geen sprake van verstoring van de openbare orde. Met het afsteken van vuurwerk rond middernacht was de bruiloft ten einde en werden de gasten met een sloep teruggevaren naar het vasteland.

De mooiste dag van hun leven had de trouwerij moeten zijn, maar die kreeg een fikse en zure nasleep. Een pittig gesprek met de burgmeester en veel publiciteit, waardoor het bruidspaar er steeds op werd aangesproken en zelfs is bedreigd, vertelt raadsvrouw Kocken van de bruidegom. 

Vergunning

Het werd nog erger toen het Openbaar Ministerie met een strafbeschikking kwam. Dat kostte B. zijn vergunning als beveiliger en van zijn BV moest hij de aandelen overdragen.

Hij is het niet eens met de strafbeschikking, vandaar dat de zaak voorkwam bij de rechter. “Hij is door de gemeente niet naar het juiste loket gestuurd”, zegt Kocken. Alleen gedeputeerde staten van Overijssel hadden een vergunning mogen afgeven. Na mondeling contact met een gemeenteambtenaar en een aanpassing van de trouwdatum, buiten het broedseizoen, dacht hij dat het wel goed zat.

‘Hij heeft gewoon zijn zin doorgedreven’, is de interpretatie van de rechter. B. heeft namelijk nergens een vergunning aangevraagd. “En als je even googelt kom je er zo achter waar je had moeten wezen.” Dat de natuur feitelijk misschien niet zo erg verstoord is geweest, doet er dan niet toe. Het Openbaar Ministerie had ze een schikking aangeboden van tachtig uur werkstraf voor de bruidegom en 2.000 euro boete voor de zogenaamde ceremoniemeester.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 8 uur geleden