Afbeelding
Foto: Eigen foto

D66 en GroenLinks willen meer invloed van Zwolse inwoners op de politieke besluitvorming

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Simone Boshove van GroenLinks en Sonja Paauw van D66 willen dat inwoners van Zwolle meer invloed krijgen op de besluiten die de gemeenteraad neemt. Nadat er eerder dit jaar op basis van een discussienota een debat met de gemeenteraad is gevoerd, hebben zij op 16 december een initiatiefvoorstel voorgelegd aan de raad. 

Beide partijen stellen voor om een proef te beginnen met een ‘Zwols Burgerberaad’ en inspraak via een ‘Digitale Democratie’. De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. De opkomst daarvoor is in Zwolle iets meer dan 60 procent. “Er is een dalende trend. Dat is zonde, want de gemeente krijgt steeds meer bevoegdheden en budget”, aldus Boshove. “De kloof tussen politiek en samenleving komt tot uiting in opkomstpercentages. Als we macht op een eerlijke manier willen vormgeven, moet er iets veranderen.” Paauw, die inmiddels bijna twaalf jaar ervaring heeft in de gemeenteraad, is van mening dat er iets moet veranderen. “We willen iedereen de kans geven mee te denken over de besluiten die de gemeenteraad neemt. Ik denk dat dat beter lukt als we nieuwe manieren uitproberen, zoals digitale democratie. De wereld verandert snel en de democratie zou hier oog voor moeten hebben.” 

Draagvlak

Verschillende Nederlandse steden doen volgens de twee al proeven om de betrokkenheid van inwoners te vergroten. D66 en GroenLinks zouden graag zien dat ook in Zwolle meer inwoners betrokken worden bij besluitvorming. Zo vond er eerder dit jaar een debat plaats in de gemeenteraad op initiatief van beide partijen. Hieruit bleek volgens hen dat er inmiddels breed draagvlak is om lokaal nieuwe vormen van democratie uit te proberen. De twee vormen die de gemeenteraad het meest aanspreken, zijn een burgerberaad en digitale democratie. In het initiatiefvoorstel dat Paauw en Boshove nu indienen vragen zij de gemeenteraad met deze twee vormen te beginnen in 2022. 

Burgerberaad

Via een Zwols burgerberaad hebben inwoners direct invloed op politieke besluiten. Een groep gelote inwoners doet, op basis van uitgebreide informatie en overleg, aanbevelingen over beleid. De kloof tussen inwoners en de politiek verkleint hierdoor, volgens de initiatiefnemers. Via een ‘Digitale Democratie’ kunnen inwoners online via een’e-tool’ met elkaar in gesprek en argumenten uitwisselen over allerlei onderwerpen. Daarbij is het mogelijk daadwerkelijk een stem te geven via zo’n tool. De drempel om mee te denken wordt een stuk lager, verwachten Paauw en Boshove.

Voorbeeld

Zwollenaren zijn volgens hen gemiddeld iets meer betrokken bij verkiezingen dan het landelijk gemiddelde. “De opkomst is bij verkiezingen steevast iets hoger.” Boshove van GroenLinks zegt hierover: “Daarom is Zwolle - de stad van Thorbecke - ook een goede stad om na te denken over hoe we de democratie anno 2022 goed invulling kunnen geven. Met alle nieuwe technologische mogelijkheden en inspirerende ideeën uit heel de wereld zien wij voldoende kans om inwoners meer te betrekken bij de democratische besluitvorming over onderwerpen die gaan over hun leefomgeving.”

Beslissing

De gemeenteraad bespreekt het voorstel van D66 en GroenLinks om een proef te doen in Zwolle met een Burgerberaad en een Digitale Democratie in het eerste kwartaal van 2022.