Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Vijf vrouwen exposeren: ‘Ik blauw van jou’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Als de coronamaatregelen het toelaten, exposeren vijf vrouwen hun werk van 20 tot en met 23 januari in het winkelpand aan de Sassenstraat 11. “Mogen mensen niet binnenkomen, dan verlichten we ons werk, zodat voorbijgangers het van buitenaf kunnen bekijken”, vertelt initiatiefnemer Coby van Buuren.

Het voormalige pand van Tamse Wiertz en later tijdelijk van ANNO Museum in de maak wordt het toekomstige onderkomen van winkelcafé Engel. Voor het zover is, wil Van Buuren graag nog een keer keramiek laten terugkeren in het gebouw waar ze met Tamse Wiertz decennialang glas, porselein en aardewerk verkocht. “Bijna tien jaar geleden ben ik begonnen met schilderen, fotografie en het maken van installaties”, kijkt Van Buuren terug. “Ik ben opgeleid als plateelschilder bij aardewerkfabriek De Porceleyne Fles in Delft. De afgelopen jaren ben ik me gaan beperken tot het illustreren van Delftsblauwe artikelen. Ik vind het heerlijk weer abstract bezig te zijn en ben begonnen met het geven van workshops. Hier in DOAS (De Oude Ambacht School aan de Mimosastraat, red.) trof ik Agnes Groot Koerkamp die prachtig gietwerk maakt en Helene van der Meer die humoristische beelden creëert. Wij zijn op vrijdagen gaan samenwerken. Ook kwam ik in contact met Teuni Bastiaan, een creatieve duizendpoot. Zij maakte onder meer een tekening met een BIC-pen van tulpenvazen. Zij bracht me weer in contact met Madeleine Vink van Gallery Nørdeinde. Tussen ons klikte het ook meteen.”

Passie

Waar de andere vier hun eigen specialiteiten hebben, gaat het Van Buuren om het schilderen. “We zijn vijf vrouwen die met hun passie bezig zijn. Onze gedeelde verbinding zit in aardewerk, keramiek en Delfts Blauw. Daarin laten we onze passie zien. “In onze bijzondere samenwerking maken we unieke items”, benadrukt Vink, die haar passie vooral vindt in het bakken van bijzondere potten. “Het glazuren hoort er voor mij bij. Met name op grotere objecten is een decoratie wel zo mooi. Daarvoor werk ik samen met Coby. Sinds een jaar is mijn dochter Mendel de Kok ook in het bedrijf als designer. Dat levert mooiere vormen keramische kunst en gebruiksvoorwerpen op. Het kan dus alleen maar beter. In onze samenwerking laten we ieder doen waar die goed in is.”

Origineel

“Ik haal mijn inspiratie wel uit boeken”, vertelt Van Buuren. “Maar ik heb ook Zwols Aardewerk ontworpen dat in het verleden bij Tamse Wiertz verkrijgbaar was. Ook ben ik in Japan geweest. Invloeden daarvan zijn in mijn werk terug te vinden. Uiteindelijk maak ik mijn geheel eigen ontwerpen die dus origineel zijn. Mijn manier van werken en het kleurgebruik zijn op basis van Delfts blauw; mijn ambacht is plateelschilder. Met Madeleine ga ik terug naar de oorsprong van het Delfts Blauw in Nederland. Vink: “Vroeger kwam het uit China. Dat aardewerk was vooral voor de gegoede burgerij, maar de arbeiders wilden dat ook wel. De Nederlandse pottenbakkers deden toen een speciale laag over de donkerdere potten van rivierklei waardoor ze eruit gingen zien als porselein.”

Rust

De liefde voor keramiek zat er voor Van Buuren al jong in. “Ik wilde op m’n achttiende naar de kunstacademie. Mijn ouders vonden dat ik beter kon gaan studeren. Ik ging werken bij aardewerkfabriek De Porceleyne Flesen en kon dan ’s avonds mooi naar de kunstacademie. Bij De Porceleyne Fles heb ik verschillende technieken geleerd. Ik voel de rust en voldoening terug nu ik weer actief ben in dit ambacht: je creëert iets, het transformeert, gaat in de oven en komt eruit als compleet nieuw product. In coronatijd ben ik begonnen met het maken van onder meer wanddecoraties en wijnkoelers. In deze lastige tijd moet je je niet laten tegenhouden, maar vooral doorgaan.”

Vink’s dochter Mendel maakt ook websites en ontwikkelt ‘Delft Bloom’, een speciale pagina waarop de werkstukken van de creatieve vrouwen worden aangeboden en online zijn te bestellen. Kijk daarvoor op www.gallerynordeinde.com.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 7 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen gisteren
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50