Afbeelding
Foto: Eigen foto

Taalkunstenaar Wim Daniëls bezoekt ZZUit

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE – Mits de coronamaatregelen het toelaten, neemt taalkunstenaar, schrijver en presentator Wim Daniëls bezoekers van ZZUit op vrijdag 11 februari mee op avontuur door de Nederlandse taal. 

Vindingrijk en gefascineerd laat hij zien welke lagen allemaal in taal te ontdekken zijn. Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Van december 2010 tot en met januari 2015 was hij stadsdichter van Helmond. Hij is vooral bekend geworden van zijn column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen en zijn optredens bij het tv-programma Pauw & Witteman.

Koningslied

Het meest bekend is zijn betoog waarin hij het Koningslied beoordeelde, waardoor het lied vroegtijdig nooit het lied is geworden wat het had moeten worden. Sinds 2018 schrijft hij elk jaar de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In mei 2020 verscheen van zijn hand de eerste Nederlandse coronaroman: Quarantaine. Daniëls speelde in december 2020 mee in de online rechtbankserie ‘De Kerstmoord’.

Dorpen

In januari-maart 2021 presenteerde hij samen met Huub Stapel een zesdelige tv-serie (namens Omroep Max) over dorpen in Nederland onder de titel ‘Het dorp’, dat deels gebaseerd was op zijn boek ‘Het dorp’. In de zomer van 2021 presenteert hij een nieuw tv-programma onder de titel ‘Nederland op film’.

De coronamaatregelen voor 11 februari zijn nog niet bekend. Actuele informatie is te vinden op de website van Zwolse theaters: https://zwolsetheaters.nl/coronabeleid.? Hierop staan ook de regelingen voor het geval van annulering door ZZUit of door de bezoeker zelf. “Laat u dus niet weerhouden van reserveren, annuleren vormt geen probleem”, aldus de organisatie. Daniëls is te zien en horen in gebouw SIO aan de Thorbeckelaan 2 in Zwolle-Zuid. De entree bedraagt 10 euro. Zie voor meer informatie en reserveren www.zzuit.nl.