Darter Patrick Maat.
Darter Patrick Maat. Foto: Pedro Sluiter

Trots op debuut, maar balen van gemiste wedstrijdpijlen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

DARTS 

Hij ging er naar toe om ervaring op te doen, maar kwam uiteindelijk slechts één overwinning tekort voor een PDC-tourkaart. Trots, teleurstelling en tevredenheid vechten om voorrang bij Patrick Maat na de Q-School in het Duitse Niedernhausen.

‘Het is giga druk op m’n telefoon. Belletjes, appjes, Facebook. Het blijft maar gaan. Ik heb bijna geen tijd om overal op te reageren”, zegt Maat op de dag dat hij eindelijk bij kan komen van een loodzwaar kwalificatietoernooi. “Dat is wel leuk natuurlijk. Allemaal positieve reacties. Maar ik denk ook bij mezelf: ‘je hebt het wel laten liggen, jochie.’”

Maat is gesloopt na een week waarin hij zijn debuut maakt op de Q-School, het allesbeslissende voorportaal van de PDC. Tot en met de laatste speeldag maakt hij kans op een toegangsbewijs van twee jaren voor het bekendste internationale dartcircuit.

Er zijn vijftien tickets te vergeven waarvan vier voor de dagwinnaars van de finalerondes op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Daarvoor heeft Maat zich dus geplaatst en dat is al een overwinning op zich, zeker gezien de deceptie van vorig jaar. Toen kon hij zonder een pijl te hebben gegooid terug naar Zwolle vanwege een te hoge lichaamstemperatuur. Dit jaar laat Maat zien dat hij wel degelijk wat te zoeken heeft op dit podium.

Één partij meer winnen en hij is er, maar op de laatste speeldag gaat het mis tegen Maikel Verberk (6-1). “Ik begon heel goed. Maar ik voelde me uiteindelijk leeg. Het is ook de spanning die er dan op komt te staan.” Het is spanning die voort komt uit gemiste kansen op donderdag en vrijdag. “Daar heb ik het laten liggen”, weet Maat. Op die dagen staat de 27-jarige Zwollenaar prima te gooien; hij wint drie keer om vervolgens bij de laatste zestien met 6-5 te verliezen. Op donderdag komt hij tegen de Amerikaan Jules van Dongen terug van 5-1 achter tot 5-5 en mist hij vijf kansen om het af te maken. Op vrijdag geeft Maat zelf een 5-1 voorsprong uit handen tegen Kampenaar Patrick Peters en verliest hij opnieuw de beslissende leg. “Ik weet niet wat het was. Misschien een stukje concentratieverlies”, gist Maat naar redenen.

De gemiste wedstrijdpijlen zullen nog wel een tijdje door zijn hoofd blijven spoken, maar Maat realiseert zich wel dat hij het als debutant prima heeft gedaan. “Als je ziet wie ik allemaal achter heb me gehouden. Ik ben zestiende geworden (in een speelveld van bijna driehonderd darters, MdR). Daardoor word ik misschien nog wel gebeld door de PDC en uitgenodigd om mee te doen aan twee World Tour-toernooien.” Het zou dus zomaar kunnen dat we Maat dit jaar toch gaan zien tussen de grote mannen. En dat terwijl hij nog maar een jaar of vier serieus aan het darten is. “Bizar eigenlijk. Het kan heel snel gaan”, beseft de Zwollenaar.