April 1991. ZMHC promoveert naar de hoofdklasse. Boven zesde van links Ingrid Meestra.
April 1991. ZMHC promoveert naar de hoofdklasse. Boven zesde van links Ingrid Meestra. Foto: ZMHC

Terugblik: hoe ZMHC in 1991 promoveerde naar het hoogste niveau

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

HOCKEY 

Dit jaar viert HC Zwolle het tienjarig bestaan. Al in 1902 werd ZMHC opgericht dat in 2012 met Tempo’41 fuseerde. Eén van de hoogtepunten in de geschiedenis van de clubs is nog altijd de eerste promotie van de ZMHC-vrouwen naar de hoofdklasse in 1991.

Ingrid Meestra (60) kijkt terug op een elf seizoenen durende carrière als sluitpost bij het vlaggenschip van ZMHC (1985-1996). “Ik kom uit Assen en studeerde aan het CIOS in Heerenveen. ZMHC zocht een keeper. Ik heb nooit spijt gehad van die stap. Elk jaar werden we steeds iets beter in de overgangsklasse, toen nog het tweede niveau in Nederland. De laatste sprong kon niet uitblijven. Toen Harriet Dijsselhof-Groten van Hattem bij ons kwam spelen en Marlies Berkemeijer na drie jaar HC Laren terugkwam was de puzzel compleet, ook omdat Ingeborg Evenblij zich geweldig ontwikkelde.”

Kampioenswedstrijd

“Het was een mooie combinatie van talent, routine en in elke linie bepalende hockeysters. Ik zal de kampioenswedstrijd nooit vergeten. 28 april 1991 thuis tegen de nummer twee Pinoké. Er waren zo veel toeschouwers. We wonnen met 3-1.”

Zelfspot is, ook bijna 31 jaar na dato, aan ’Mees’ wel besteed. “Als ik mijn kapsel zo bekijk op de foto lijkt het wel of ik met mijn vingers in het stopcontact heb gezeten. Ik had een permanentje en net mijn hockeyhelm afgezet”, lacht ze. “Iedereen was door het dolle heen. Dat zie je ook op de foto. Het was in alle opzichten een hecht team. Dat we nog elke vijf jaar op of tegen 28 april een reünie houden zegt veel toch? We hadden ook echte sterkhouders. Carolien van Veenen was een topspits, Ingeborg Evenblij had een geweldige corner, werd international en kwam later uit voor HGC. Achterin stond het als een huis. Met captain Tineke van Wijlandt en Linda Berends voor me kon ik lezen en schrijven.”

‘Turbo Jet’

“Ook Harriet Dijssehof-Groten was geweldig en had de bijnaam ‘Turbo Jet’. Die kreeg ze omdat ze ongelofelijk snel was op de eerste meters. Ze heeft 26 interlands gespeeld maar is de club altijd trouw gebleven. Onze trainer was Rob van Kessel. Hij had een voetbalachtergrond (doelman bij Berkum 1, HB) maar was tactisch ijzersterk. En altijd rustig. Alleen aan zijn lichaamstaal kon je zien of iets hem niet aanstond. Voor de hockeytechniek hadden we Willem Westerman als trainer, hij was ook voorzitter. We werden de Zwolse sportploeg van het jaar. Er kwam in die jaren veel publiek op De Pelikaan. Ook hockeyfans uit de verre regio die graag de grote clubs wilden zien spelen.”

In het eerste seizoen op het hoogste plan bleef de Zwolse ploeg net boven de streep vóór Bloemendaal en Oranje Zwart die degradeerden. Daarna leek een sensationele hockeyjaargang in de maak. Na een 3-0 zege op Kampong was de Zwolse ploeg na vier wedstrijden koploper. De stunt duurde maar even maar ZMHC handhaafde zich wel. In het daaropvolgende seizoen 1993-1994 volgde degradatie. De Zwolse vrouwen waren na één jaar weer terug in de hoofdklasse. Dat draaide uit op een teleurstelling zonder zeges en slechts drie remises.

Wereldtop

ZMHC zou nog één keer (1999-2000) terugkeren in de hoofdklasse maar eindigde in dat seizoen ook als hekkensluiter. Het was tot nu toe het laatste avontuur op het hoogste level. “Het niveau is zo veel beter geworden. We hadden in onze tijd in de hoofdklasse veertien speelsters en konden maar beperkt wisselen. Er staan momenteel gewoon dubbele selecties. Het is nu absolute wereldtop.”

Ingrid Meestra is na haar actieve loopbaan nog heel lang actief gebleven bij de club, ook na de fusie, als onder meer trainster en teammanager. Het leverde haar het erelidmaatschap op. “Een prachtige tijd maar de periode in de hoofdklasse was toch wel heel bijzonder. Als het weer kan speel ik nog graag met ploeggenoten van toen wekelijks een potje padel en hebben we het nog wel eens over die mooie jaren. Want die binding hou je toch voor altijd.”

Op de foto. Boven, vlnr: Dorien van Olphen (manager), Rob van Kessel (trainer/coach), Corien Otter, Simone Logtenberg, Marlies Berkemeijer, Ingrid Meestra, Heleen van Orsouw, Monique Dekker. Renet Ponsen, Ingeborg Evenblij, Wim Waanders (sponsor). Onder, vlnr: Lisette Vos, Harriet Dijsselhof-Groten, Tineke van Wijlandt, Linda Berends, Marloes Ambagtsheer, Marion van Kessel (manager), Carolien van Veenen.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13