Afbeelding
Foto: Eigen foto

Het doek valt voor het Sint Michaëlsgilde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het doek valt na 21 jaar voor de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle en het daaraan verbonden Sint Michaëlsgilde. Het gilde is er niet in geslaagd meer vrijwilligers te vinden.

Belangrijke oorzaak is volgens het gilde het stilleggen van alle activiteiten de afgelopen twee jaar. Daarop heeft het bestuur besloten om de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle op te heffen.

Oprichting

De aanleiding tot oprichting van de Stichting door Bert Dijkink en Harry Vrielink was de herdenking van het beleg van Zwolle en de daaropvolgende intocht van de hertog van Gelre in 1524. Op historisch verantwoorde wijze werd het beleg van de stad herdacht en door de leden van het gilde in beeld gebracht.

Hanzeperiode

In de loop der jaren heeft het Sint Michaëlgilde niet alleen in Zwolle maar ook in plaatsen als Hattem en ’s-Heerenberg verschillende historische verhalen uit de Hanzeperiode uitgebeeld. Ook werden geregeld thema-wandelingen georganiseerd in de Zwolse binnenstad zoals de ‘Nacht & Ontij-wandeling’, ‘Met de Koster op stap’, ‘de Misdaad & strafwandeling’ en de ‘Tijdreis door de Grote Kerk’. 

Wandelingen

De re-enactmentgroep van het gilde bezorgde de deelnemers onvergetelijke wandelingen met een terugblik in het verre verleden. Joan Cele, De Wilde Deerne van Kranenburg, Aleida Greve, oud-burgemeester Rhijnvis Feith; ze konden ze zomaar tegenkomen bij het Vrouwenhuis of in een van de straten van de stad.

Sint Michaëlsdag                                                                                                                                         In 2020 heeft het gilde de eerste Sint Michaëlsdag georganiseerd. In de Sassenpoort was ter ere van de Zwolse stadspatroon een tentoonstelling in beeld, woord en geluid met de bedoeling daar een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Helaas kon door de Coronarestricties het afgelopen jaar de tweede editie geen doorgang vinden.

Collectie

De uitgebreide collectie met historisch getrouwe kleding en attributen wil het bestuur graag voor de stad behouden. De Stichting Exploitatie Sassenpoort is zeer geïnteresseerd in de kleding en attributen en willen deze graag ontvangen zodat er bij bijzondere gelegenheden of evenementen hiervan gebruik gemaakt kan worden. Het bestuur is blij dat de collectie bijeen blijft en een goede nieuwe eigenaar krijgt. 

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden