Aanstaande zaterdag komt Sparta weer in actie bij de herstart van het zaalseizoen korfbal.
Aanstaande zaterdag komt Sparta weer in actie bij de herstart van het zaalseizoen korfbal. Foto: Irene van Oostrum

Herstart met interim-trainers voor Sparta en HV Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALSPORT 

Voor de korfballers van Sparta en de vrouwen van Handbalvereniging Zwolle gaat de competitie komend weekeinde weer van start, maar een nieuwe trainer is nog altijd niet gevonden. De oplossingen komen van binnenuit en dat bevalt Sparta voorlopig prima.

Remkes Pullen en Remco Jacobs nemen sinds het vertrek van Wilco van den Bos de honneurs waar bij Sparta en het was al afgesproken dat dit voor de rest van dit seizoen zo blijft. “Het is ook een optie voor volgend seizoen, maar het is afwachten hoe de ploeg erop reageert en hoe zij er zelf tegenaan kijken. Het is jammer dat de competitie werd afgebroken, anders was dat nu al iets meer duidelijk geweest”, zegt voorzitter Peter van Gulik. Sparta mist Marit Strating in het restant van het zaalseizoen in de hoofdklasse, vanwege een stage naar het buitenland. “Dat wisten we vantevoren, maar dat is wel een aderlating. Verder is iedereen gelukkig blessurevrij, ook Matthijs Bastiaan is weer terug. Het is heel fijn dat hij er weer bij is. We hebben iedereen hard nodig”, weet Van Gulik.

Sparta is nu twee weken in training en hervat zaterdag de competitie in de hoofdklasse zaal met een thuiswedstrijd tegen Mid Fryslan.

In verband met de komst van een extra klasse onder de Korfbal League, volgend seizoen, is er een nieuwe indeling gemaakt waarbij de hoofdklassen zijn ingedeeld in twee poules van vier. Sparta speelt met drie andere clubs een volledige competitie (uit en thuis) waarbij de nummers één en twee gaan strijden om promotie en de nummers drie en vier tegen degradatie.

Op deze manier is de kans groter dat Sparta behouden blijft voor de hoofdklasse, maar dat is dan met ingang van volgend seizoen het derde niveau van Nederland en niet meer het tweede. Het is een zelfde soort verandering als in het hockey, waar voor het seizoen 2018/2019 de promotieklasse als tweede niveau werd ingevoerd.

Handbaltrainers zijn schaars

Waar er bij Sparta de komende tijd rustig gezocht gaat worden naar een trainer voor volgend seizoen, presenteert HV Zwolle liever vandaag dan morgen een nieuwe oefenmeester voor het eerste vrouwenteam, uitkomend in de hoofdklasse. Lambert Bouwman neemt de honneurs waar na het vertrek van trainer Nico Einhaus en hoewel Bouwman graag plaats maakt voor een opvolger, is het de vraag of die dit seizoen gevonden wordt. Trainers zijn schaars in handballand en twee jaren geleden zat de club in hetzelfde schuitje na het vertrek van Herman Dalbke. Ook toen maakte Bouwman het seizoen af.

“We hebben al wat gesprekken gehad, maar de juiste is nog niet voorbij gekomen. Er moet wel een goede klik zijn met de vrouwen. Anders gaat het niet werken. Daar zijn we de laatste jaren wel achter gekomen. Er zit wat in de pijplijn, maar daar kan ik verder nog niks over zeggen”, aldus Bouwman.

‘Nog niks gehoord’

Dames 1 had afgelopen weekeinde graag gespeeld, maar tegenstander Nieuw Heeten sloeg het aanbod af. “We trainen nu al twee weken ook op zondag, dus drie keer per week. Wij waren er wel klaar voor, maar de tegenstander niet”, aldus Bouwman, die zich afvraagt hoe de competitie gaat worden afgerond. “Er zijn al zes, zeven wedstrijden uitgesteld. Hoe moeten we die inhalen in de wetenschap dat in april de competitie ten einde komt? We hebben nog niks gehoord van de NHV (Nederlands Handbalverbond). Gaan we doordeweeks spelen of twee keer per weekeinde? Beide is onwenselijk”, vindt de trainer.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 17 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 18 uur geleden