Ernst Traag (l) en Arjen Grotenhuis brengen kart en virtual reality in de IJsselhallen.
Ernst Traag (l) en Arjen Grotenhuis brengen kart en virtual reality in de IJsselhallen. Foto: Pedro Sluiter

Kobalt brengt met karten en virtual reality adrenaline in de IJsselhallen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Zelf hebben zij het over ‘familie entertainment center’ Kobalt; na het lezen van dit artikel zal de lezer ongetwijfeld bij zichzelf te rade gaan: dit is meer, hier komt adrenaline om de hoek kijken. Ernst Traag en Arjen Grotenhuis, de twee jonge ondernemers achter Kobalt, zijn ambitieus en gaan vanuit die instelling Zwolle verrijken met innovatieve vrijetijdsbesteding. Hoogste tijd voor een gesprek.

Op de dag van het gesprek wordt er in de IJsselhallen hard gewerkt aan het voltooien van een droom. Ernst en Arjen werken zelf hard mee, ook een van de moeders komt plotsklaps achter de coulissen vandaan. “Ja, moeder werkt mee. Nee, dit is geen familiebedrijf maar wel fijn dat zij een helpende hand biedt”, zegt Arjen. Het zijn de laatste loodjes voor een weekend proefdraaien. Een mooi moment voor fotograaf Pedro Sluiter om zijn kiekjes te maken. Uiteraard zal horeca binnen dit vrijetijdscentrum niet ontbreken. Heel toepasselijk wordt gekozen voor avontuurlijke snacks vanuit een eigen snackcorner en een heuse foodtruck. Het past mooi binnen de beleving die beiden graag uitstralen: Vrijetijdsbesteding maar dan up to date.

Droom

Eerst maar eens naar de voorgeschiedenis vragen. Ernst komt uit deze regio, opgegroeid in Zwartsluis om vervolgens een grafische opleiding te volgen met daaraan gekoppeld een aantal dienstverbanden. Op 1 april verleden jaar volgt de stap naar zelfstandigheid bij Kobalt, het bedrijf dat hij samen met Arjen heeft opgericht. Arjen, een geboren Enternaar en opgegroeid in het Drentse Vledder, is al zelfstandig ondernemer. Na zijn studie orthodontie in Groningen gaat hij als orthodontist aan de slag. Momenteel heeft hij een praktijk in Berkel en Rodenrijs. Net als Ernst is ook Arjen in de ban van karten. Hun droom, een eigen kartbaan, krijgt met de dag meer gestalte. In de vrije avonduren en tijdens het weekend worden ideeën tot concrete plannen gesmeed en komt hun droom heel dichtbij. Een ding stond en staat vast: het gaat lukken. Een hypermoderne elektrische kartbaan met daarnaast een ruimte voor dé beleving van dit moment, virtual reality waarvoor het duo samenwerkt met The Park uit België. Liefhebbers van vrijetijdsactiviteiten wordt hiermee een onvergetelijke ervaring bezorgd. Kort samengevat zeggen ze: “next level experience voor Zwolle en omgeving,”

Technologie

De elektrische indoorbaan beslaat zo’n 380 meter, 24 karts, compleet voorzien van technische hoogstandjes waarbij baan en kart met elkaar communiceren. “Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier karten. Dankzij die technologie is het een veilige baan – bij een slippertje in een bocht worden de andere karters via een boarding en kleuren geïnformeerd – en betere rijders worden beloond met een kartsnelheid die aangepast kan worden aan hun mogelijkheden. Zo kan hun droom om in de voetsporen van grootheden als Max Verstappen en Nick de Vries te treden misschien ooit eens werkelijkheid worden”, aldus Ernst. Dat laatste uiteraard met een dikke knipoog.

VR-bril

In de virtual reality ruimte van circa honderd vierkante meter, direct naast de kartbaan gelegen, is de ervaring van een andere grootheid. Daar stappen bezoekers direct in een wereld vol fantasie. Om de ervaring zo echt mogelijk te maken, krijgen deelnemers een kabelvrije headset op om frank en vrij rond te dwalen waarbij men elkaar ziet. Het is ‘stand alone’ en ze hoeven geen gamer te zijn om dit te kunnen. “Een vernieuwende en uitdagende ervaring in een ruimte die onbegrensd lijkt door het gebruik van de VR-bril. Ietsje verderop bieden wij met VR een fly away experience ”, zegt Ernst. Aangezien de IJsselhallen over twee jaar worden gesloopt – het terrein krijgt een andere bestemming – zijn Ernst en Arjen natuurlijk in gedachten bezig met die nabije toekomst. Arjen: “Met Kobalt in de IJsselhallen laten wij zien dat ons concept een kans is voor de toekomst. Het is zeker onze bedoeling om in Zwolle te blijven. Hoe? Dat zal blijken waarbij wij graag klimaatneutraal willen opereren. Wij hebben over alles nagedacht en houden onze ogen open voor innovatie.” De IJsselhallen zijn, met de komst van Kobalt en het reeds aanwezige Peakz Padel, verworden tot een locatie van nieuwe vormen van entertainment.

Zie voor meer informatie
www.kobalt.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden