Afbeelding
Foto: Shutterstock

OM wil celstraf voor overvaller Kruidvat Holtenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Op een briefje dat haar door een klant onder haar neus werd geschoven, las een caissière van een Kruidvat-filiaal aan het Bachplein in Holtenbroek dat er een overval gaande was. De overvaller graaide vervolgens in de kassa en ging er vandoor.

Die overvaller blijkt de 44-jarige Zwollenaar Martijn L.F. te zijn. Hij stond dinsdag terecht op verdenking van een gewapende overval op 19 oktober vorig jaar. De caissière zag dat de overvaller een mes uit zijn mouw liet glijden, met een lemmet van zeker vijftien centimeter lang. “Het was een pen”, reageerde L.F. die ontkende dat hij een mes bij zich had. Hulpverleners uit de verslavingszorg herkenden hem van beelden van bewakingscamera’s in de winkel. Een dag na de overval rijdt een agent in een onopvallend dienstvoertuig in op Martijn. “Mijn cliënt schrok en dacht dat een gek hem dood wilde rijden”, zei advocaat Marianne Mulderij-Anker. Niet veel later, als Martijn in zijn woning in Holtenbroek is, trapt een arrestatieteam zijn voordeur in. De politie dacht dat de verdachte mogelijk onberekenbaar en gevaarlijk was.

Verslaving

De officier vroeg om oplegging van twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk. Onderdeel van de voorwaarden is dat de man meewerkt aan een behandeling voor zijn verslaving. “De verdachte hield geen rekening met gevolgen voor de slachtoffers in de winkel. Hij was alleen in geld geïnteresseerd om in zijn drugsbehoefte te voorzien.” De caissière die werd overvallen, heeft het er nog altijd lastig van, bleek uit haar slachtofferverklaring. “Ik moet hier de rest van mijn leven verder mee leven. Ik kan totaal niet begrijpen dat mensen zulke dingen uithalen”, zei ze in tranen. Waarom pleegde hij eigenlijk de overval? “Door de cocaïneverslaving was ik mezelf niet meer”, zei de verdachte. En om aan coke te komen had hij die dag snel geld nodig. “Het spijt me heel erg. Ik weet niet wat me bezielde.”

Clean

Hij wil graag van de coke af en staat te springen om van zijn verslaving af geholpen te worden. Wat zijn raadsvrouw betreft kan dat direct woensdag al, in een kliniek. Ze wil dat haar cliënt, die sinds oktober in voorarrest zit, op vrije voeten komt. Ze verzocht ook om een fors lagere straf, vooral omdat bedreiging met een wapen volgens haar niet bewezen is. De officier van justitie wilde dat hij gewoon nog in zijn cel blijft waar hij inmiddels ook clean is. Een verzoek de man per woensdag al vrij te laten werd door de rechtbank afgewezen. Het vonnis volgt op 15 februari.