Afbeelding
Foto: Frans Paalman Zwolle

Veteraan Hans Kneefel ontvangt Draaginsigne Gewonden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders heeft vrijdagavond het Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan Hans Kneefel. Dat gebeurde in verenigingsgebouw De Buitensociëteit, thuisbasis van Vereniging Veteranen Zwolle. 

Kneefel krijgt het insigne als erkenning van het psychisch letsel dat hij opliep door zijn inzet bij ingrijpende gebeurtenissen in Nieuw-Guinea. Het Draaginsigne Gewonden is een zichtbaar teken van respect voor hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Sinds 1990 is het insigne aan ruim vijfduizend veteranen toegekend. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk ‘vulneratus nec victus’, ofwel ‘gewond, maar niet verslagen’. Veteranen kunnen het insigne zelf aanvragen. Afweging en toekenning liggen bij de minister van Defensie.

Nieuw-Guinea

“Confrontatie met oorlog en geweld eiste onder de Nederlandse militairen die destijds werden uitgezonden een hoge tol. Toen Hans Kneefel in 1961 terugkeerde uit Nieuw-Guinea was er weinig aandacht en waardering en ook nauwelijks nazorg. De afgelopen dertig jaar is er in Nederland een inhaalslag gemaakt. Sindsdien vormen nazorg, waardering en dienstverlening de hoekstenen van een volwaardig veteranenbeleid”, aldus de gemeente Zwolle.

Monument

Jaarlijks wordt op 15 augustus in Zwolle stilgestaan bij de gebeurtenissen in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea bij het monument in park Eekhout. Het monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 77 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.