Afbeelding
Foto: Christein van Hoffen

Staatssecretaris schrijft samen met jongeren van De Fakkelteit een rap

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Maarten van Ooijen, de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wil jongeren in Nederland beter leren kennen. Wat houdt jongeren bezig? Wat beweegt ze? Hij kwam op zaterdagochtend 12 februari samen met wethouder Jeugd van de gemeente Zwolle Michiel van Willigen en Ruben van de Belt, lijsttrekker van de ChristenUnie in Zwolle naar De Fakkelteit om daar met jongeren in gesprek te gaan. 

Door te rappen, te dansen en via een spoken word lieten de jongeren van De Fakkelteit op een manier die bij hen past zien hoe het met ze gaat en hoe het is om in deze tijd jong te zijn en hoe hun deelname aan De Fakkelteit en Social Dance verlichting brengt. Na de optredens bespraken de staatssecretaris en de jongeren - net als tijdens een ‘echte’ Fakkelteitavond - een thema: talentontwikkeling. “Het gesprek over meer aandacht voor talentontwikkeling is nu geopend. Hopelijk zorgt het ervoor dat er in de toekomst meer gelegenheid komt voor jongeren om hun talenten daadwerkelijk te ontwikkelen”, hoopt Edgar Hersevoort, één van de deelnemende jongeren van De Fakkelteit. Hij bedacht het thema van dit werkbezoek.

Net als tijdens de Fakkelteit-avonden werd de input verwerkt in een zelfgeschreven rap. Staatssecretaris van Ooijen kreeg zelf vier regels toebedeeld om te schrijven. De jongeren van de Fakkelteit begeleidden hem daarbij. Eén van de zinnen uit de rap is: ‘Met medeleven, de horizon verbreden’, waarmee wordt gezegd dat het belangrijk is jongeren te zien en hun talent te erkennen zodat ook zij kunnen investeren in hun ontwikkeling. De staatssecretaris ging er helemaal voor toen de rap ook daadwerkelijk op het podium van Beatbox werd gepresenteerd. 

Van Ooijen genoot tijdens het werkbezoek. “Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat jongeren zich hier echt kunnen uiten, laten zien waarmee ze zitten. Door te rappen, maken ze dat kenbaar en doen ze ook duidelijk beroep op mensen om hen heen én op de overheid. Ik vond het heel waardevol om bij De Fakkelteit te zijn.”

Door samen op deze laagdrempelige en creatieve manier met elkaar in gesprek te gaan, leerden de staatssecretaris en wethouder de jongeren beter kennen door samen te beleven wat deze jongeren bezig en op de been houdt. De uitkomsten van het themagesprek werd in een gezamenlijke verklaring opgeschreven en ondertekend door alle aanwezigen. 

“De Fakkelteit is uniek. Jongeren hebben talent en kunnen dat uiten. Hoe bijzonder dat rap en dans kunnen zeggen wat met spreken niet lukt,” aldus Van Willigen. “De jongeren van De Fakkelteit waarderen de interesse en het enthousiasme van de staatssecretaris en de lokale politiek”, merkt welzijnsorganisatie Travers. “Jongeren in Zwolle ervaren soms een kloof tussen politiek en henzelf. Het werkbezoek is, net als de Raadsafari, een mooie brug tussen jongeren en politiek.”

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden