Reinier Mulder bij de interruptiemicrofoon in de raadszaal van het stadhuis.
Reinier Mulder bij de interruptiemicrofoon in de raadszaal van het stadhuis. Foto Pedro Sluiter

Raadslid Reinier Mulder (CU) stopt na 27 jaar:‘Als het trilt in de raadszaal, dan doet het ertoe’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Joop de Haan)

ZWOLLE - Reinier Mulder begon in 1995 als jongste raadslid van het land. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart neemt hij afscheid als nestor, het langstzittende lid. Hoe lang dat is? “Toen ik raadslid werd, gebruikten de fracties in de gemeenteraad nog geen fax. Ik heb toen gezorgd dat er een fax kwam, dat was heel modern.”

Eigenlijk had Mulder nog wel door gewild, maar zijn partij, de ChristenUnie, vindt drie termijnen van vier jaar in de gemeenteraad het maximum. “Ik had het er even moeilijk mee. Ik respecteer dat het besluit is genomen.”

Tiener

Terug naar het begin. Mulder raakte in 1987 als tiener in politiek geïnteresseerd. “Bij mijn keuze voor een partij kwam ik al heel snel uit bij de RPF uit.” Mulder werd steunfractielid. Bij de verkiezingen van 1994 stond hij derde op de lijst en kwam niet in de raad. Maar toen raadslid Gerard Vreman in 1995 stopte nam Mulder zijn zetel in. “Ik zat voor de RPF in de raad met Albert de Boer. Hij is mijn grote leermeester geweest. De Boer was er heel goed in om op de achtergrond, in de wandelgangen dingen te regelen en problemen voor mensen op te lossen. En hij wist heel goed wat er speelde in de stad, zijn politieke antenne was fantastisch.”

Spanningen

Eind jaren 90 was Mulder ook nog korte tijd fractievoorzitter van de RPF. “We werkten toen toe naar de fusie met het GPV tot ChristenUnie in 2000. Het waren moeilijke tijden, de geboorte van de ChristenUnie ging in Zwolle niet zonder krampen en weeën. Ik was blij dat ik na de fusie weer de rol van raadslid kon innemen.” Dieptepunten in de afgelopen 27 jaren? Mulder moet erover nadenken. “Ik herinner me het dossier over de nieuwbouw van het voetbalstadion. Daarover hebben we een hele serie debatten gevoerd. Er zijn toen collega’s bedreigd en ik heb gezien wat het effect daarvan was op mensen. Bij de debatten over de komst van het asielzoekerscentrum waren er ook spanningen in de stad. Je merkt dan ook: een besluit van de gemeenteraad doet er toe. De spanning mag, maar wel binnen de kaders van wat acceptabel is. Ik zie dat niet toenemen. Dat er aan de verkiezingen geen populistische partijen meedoen, vind ik een signaal dat wij het in Zwolle op een andere manier willen doen. Dat we respect willen tonen en elkaar iets gunnen.”

Openluchtbad

Hoogtepunten dan. Dat waren óók de momenten dat een besluit er toe zou gaan doen. “Ik herinner me het debat over de voorgenomen sloop van het Openluchtbad in 1991, ik was toen nog steunfractielid. In de hal van het stadhuis verscheen een kolkende massa van mensen die tegen sloop was. En het ludieke was - dat zal nu nooit meer worden toegestaan - al die mensen hadden een emmertje water meegenomen naar de raadszaal. Maar ook de debatten over het bebouwen van de Nooterhof en het gokhallenvraagstuk bij het voetbalstadion. Dat waren onderwerpen die de hele stad in beweging brachten. Als het trilt in de raadszaal, als de samenleving zich roert, dan doet het ertoe. Daarin vind ik de stad wel makker geworden.”

Knecht

Mulder vindt bijvoorbeeld dat er wel wat meer reuring mag zijn over woningbouw. “Willen we die tienduizend woningen erbij? Ik ga ervoor, want ik wil geen exclusieve stad. Ik wil dat mijn kinderen hier ook een plekje krijgen en niet alleen mensen met veel geld. Kijk, mijn overgrootvader was knecht in een landbouwbedrijf in Ittersum, mijn opa was dat ook. En mijn vader was werkbouwtechnicus in het provinciehuis. Allemaal praktisch opgeleide mensen. Ikzelf ben ook niet hoog opgeleid, maar toch zit ik in het stadsbestuur. Dat is mijn droom voor Zwolle; dat de stad een plek blijft voor iedereen.“

Wandelgangen

Mulder mag dan de gemeenteraad verlaten, zijn ervaring gaat niet verloren. “Ik word in dienst genomen door de ChristenUnie Zwolle als politiek adviseur, dus ik mag meekijken met het proces. Waar leg je focus, hoe deel je je tijd in? Je moet ook weten wat je in een debat wilt bereiken. Wat is je standpunt? Wat is het standpunt van anderen? Hoe gaan die op je reageren? Hoe ga jij op hun bijdrage reageren? Hoe kun je je profileren? Maar ook: wat is je wisselgeld? Waar wil je uiteindelijk landen? De wandelgangen zijn belangrijk, daar leer je wat andere fracties willen.”

Spelregels

De functie sluit aan bij het dagelijks werk van Mulder voor ProDemos. Deze landelijk opererende organisatie legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Hij traint raadsleden uit het hele land, onlangs nog aan raadsleden van de gemeente Maashorst. Hij reikt ze theorie aan en gebruikt graag Zwolse voorbeelden. “Bijvoorbeeld dat je als raadslid ook ver in de toekomst moet durven kijken. Ik ben ervan overtuigd dat de A28 in de toekomst onder de grond gaat. Het is een voorstel van de ChristenUnie om een tunnel aan te leggen. We zetten dat op de agenda en dat blijven we doen. Je moet als raadslid ook durven dromen.”