Mike Schilder (links) en Kevin Bleeker dit seizoen in actie voor Landstede Hammers.
Mike Schilder (links) en Kevin Bleeker dit seizoen in actie voor Landstede Hammers. Foto: © Pedro Sluiter

‘Start BNXT-League is precies op het juiste moment; mensen willen er weer uit’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL 

Met een vierde plek in de Nederlandse competitie beginnen de basketballers van Landstede Hammers zondag 6 maart aan de zogenaamde Elite Gold van de BNXT-League. Tegenstander in Antwerpen is Telenet Giants.

De strijd tussen de tien sterkste Nederlandse en Belgische teams is een primeur. De Zwollenaren stromen in op een zesde plek. Guard Mike Schilder en center Kevin Bleeker blikken terug op de nationale competitie en kijken vooruit naar de Elite Gold.

De reguliere competitie was er één van vallen en opstaan?

Bleeker: “we hebben eigenlijk continu te maken gehad met blessures. Het begon met Mike Schilder, toen de ziekte van Nigel van Oostrum, daarna de fysieke problemen van onder meer Noah Dahlman en Dragos Diculescu die gelukkig weer op de terugweg is. Ikzelf kampte met een enkelblessure. Maar er was ook de keerzijde. Neem de ontwikkeling van Niek van der Plas en andere spelers die daardoor meer speeltijd kregen en flinke stappen hebben gemaakt.”

Schilder: “als iemand terugkwam van een blessure viel een ander weer uit. Ik kampte nog met de naweeën van een knieoperatie. Gelukkig bleek er na een stapje terug weinig tot niets aan de hand. Ik zit op dit moment op zo’n negentig procent van mijn kunnen.”

Jullie zijn als vierde geëindigd. Is dat ook de plaats waar jullie horen?

Bleeker: “ja, als we niet van Amsterdam en Den Helder hadden verloren hadden we misschien een plekje hoger gestaan, maar dat is een typisch ’als dan’ verhaal. Je bent zo goed als je de hele competitie laat zien. We zijn geëindigd op de plek waar we horen.”

Schilder: “mee eens. We winnen dan wel van Leiden en Donar waar we ook van ze hadden kunnen verliezen. Al met al zijn we best tevreden met die vierde plek, zeker gezien al het blessureleed.”  

Hoe kijken jullie vooruit naar de Elite Gold? Het is allemaal nieuw.

Bleeker: “ja, onbekende tegenstanders, andere speelplekken en ik denk vooral ook een hoger niveau. Het is weer eens wat anders dan, met alle respect, spelen in zalen als in Den Helder, Leeuwarden en Amsterdam. Het is een nieuwe uitdaging, iedereen is benieuwd.”  

Schilder: “de budgetten zijn in België groter, dat heeft altijd invloed op het niveau. Vooral ook op het vlak van kracht en lengte. Hoe we dat gaan aanpakken is natuurlijk wel een punt. We gaan ons daarop deze week grondig voorbereiden. Oostende is misschien wel dé favoriet maar vlak ook Mechelen, Antwerpen en de Nederlandse topteams niet uit. Een vriend van mij komt uit voor Charleroi maar die ploeg speelt in de Elite Silver. Vind ik wel een beetje jammer.”    

Telenet Antwerpen is zondag de eerste tegenstander. Wat weten jullie van ze?

Bleeker: “ik heb op tv twee duels van ze gezien. Het komt op mij over als een degelijk team met een paar sterke uitschieters. Ze spelen in de Lotto-Ring, een hal waar bijna vijfduizend toeschouwers in kunnen. Die zullen er zondag misschien niet zijn maar zo’n ambiance is wel mooi. Het Belgische basketbal wordt wat hoger aangeslagen. Ik ben benieuwd of we meekunnen.”

Schilder: “ik heb in Antwerpen ooit met Den Bosch tegen ze gespeeld. Mooi sportpaleis daar, het kan er spoken. Ze hebben een goede selectie met een sterke IJslandse guard, Oelvar Fridiksson. Dus ook leuk voor onze ploegmaat Thorir Thorbjarnason.”    

Wat spreekt jullie het meest aan. Het avontuur tegen de Belgen of gelukkig weer volop publiek?

Bleeker: “basketbal is een sport waar de interactie met het publiek groot is. Dat hebben we enorm gemist. Bijvoorbeeld de reactie van de supporters na een dunk, zo intens. We speelden een tijdje terug weer voor twaalfhonderd toeschouwers in Martiniplaza tegen Donar. Voor Groningse begrippen helemaal niet zo veel maar het was geweldig. Het wordt in alle opzichten een uitdaging met hopelijk ook in Zwolle weer vaak volle bak.”

Schilder: “zelfs in de play-offs, waar het er toch echt om gaat, leken het wel oefenpotjes. Basketbal is voor een groot deel entertainment met vooral emotie. Je wilt de mensen toch ook vermaken. Die factor viel compleet weg. Je kunt als basketbalfan wel een wedstrijd streamen maar als speler merk je daar helemaal niets van. Het was een vervelende tijd. Mensen willen er nu weer uit. De start van de BNXT-League is daarom precies op het juiste moment.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 8 uur geleden