V.l.n.r. secretaris Siem Smook, penningmeester Henk van de Randeraat, Henk van de Pol en voorzitter Jitro Ubro.
V.l.n.r. secretaris Siem Smook, penningmeester Henk van de Randeraat, Henk van de Pol en voorzitter Jitro Ubro. Foto: Erik-Jan Berends

Seniorenraad hoopt op terugkeer wethouder Ouderenzorg

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “We hopen dat we na de verkiezingen weer een wethouder krijgen die ouderenzorg in zijn portefeuille heeft. Nu zitten we regelmatig met William Dogger aan tafel. Het nut daarvan heeft zich bewezen; er is beleid gemaakt en het heeft geleid tot goede maatregelen. Dit moet voortgezet worden in een portefeuille ouderenbeleid bij één van de nieuwe wethouders”, zegt voorzitter Jitro Ubro van de Seniorenraad Zwolle.

De seniorenraad vertegenwoordigt de Zwolse ouderenbonden en heeft ook onafhankelijke leden. Ze is de belangenbehartiger voor de ongeveer 21.000 senioren, 65-plussers, in de stad. Belangrijke punten voor dat groeiende aantal ouderen zijn zaken als wonen, zorg en welzijn.

Debatronde

Ubro: “Op 2 maart zouden we een debatronde houden, maar die hebben we vanwege corona toch afgeblazen. We moesten daarvoor op tijd een besluit nemen. Vier jaar geleden hebben we dat wel gedaan. Op deze wijze kunnen we de lokale politici via een andere weg bestoken en laten weten hoe wij tegenover het beleid staan. Het gaat ons om thema’s als levensbestendig wonen, armoedebestrijding, eenzaamheidsbestrijding, digitalisering en zorg en welzijn.” Tot vier jaar geleden was er volgens het bestuur heel weinig aandacht voor senioren. “De huidige coalitie heeft de Agenda Vitaal en Waardig Ouder Worden vastgesteld, een beleid met acht speerpunten Ook kregen we met William Dogger een wethouder die specifiek ouderenzorg in zijn portefeuille kreeg. Hij heeft zich erg voor ons ingespannen. Aandacht voor senioren komt ten goede aan de hele samenleving. We worden immers allemaal ouder en het levert voordeel op als je preventieve maatregelen neemt.”

“We zijn nu wel teleurgesteld als we de verkiezingsprogramma’s lezen”, vult Ubro aan. “Ouderenbeleid moeten we tussen de regels door lezen. We hadden gehoopt op de debatavond meer duidelijkheid van alle partijen te krijgen. We willen namelijk graag concretisering van beleid: waarvoor ga je je écht sterk maken? We willen de politieke partijen uitdagen zich duidelijk uit te spreken. We hopen dat de partijen ook snappen hoe belangrijk het senioren-electoraat is en dat ze daarop visie en beleid maken.”
Henk van de Pol: “Juist nu. We staan er als Zwolle goed op; het is hier uitstekend wonen. Voor wonen zijn er ambitieuze plannen. Maak die duidelijk, duurzaam en levensbestendig. Er is een kans om op huisvesting een visie te ontwikkelen om doorstroom mogelijk te maken, zodat Zwolle de stad blijft waarop we trots zijn. Ga ook over ‘wonen’ met ouderen in gesprek. Wij denken aan een soort ‘verhuiscoach’ die mensen gaat helpen als ze op termijn een andere woning willen. We zien het specifiek bouwen voor ouderen niet in de programma’s terug. Als je dat doet, krijg je tenminste doorstroming. Maak ook andere vormen mogelijk, waaronder dat ouderen met elkaar woonvormen beginnen. Kom met creatieve mogelijkheden vanuit een visie. Er zijn in de stad nu vele projectontwikkelaars actief. Het is de vraag of zij beantwoorden aan de behoefte in de stad.”

Jongeren

Het zijn vaak die simpele dingetjes die heel essentieel zijn, volgens de bestuursleden. “We willen graag dat de lokale politici niet alleen voor maar vooral ook mét ouderen bepalen welke maatregelen het beste zijn. Zo zouden ook de wijken een prominentere rol moeten hebben om te praten over thema’s. Breng wat ons betreft  generaties met elkaar in verbinding. Veel wat goed is voor ouderen, is ook goed voor jongeren. We moeten voorkomen dat we generaties tegen elkaar opzetten. Veel zaken kunnen we prima met elkaar oplossen.”
“Ook voor armoedebestrijding kan je veel gerichter beleid maken. Er zijn inhaalslagen nodig”, stelt Ubro. “Er zijn veel ouderen die graag deelnemen aan activiteiten maar daarvoor geen financiële middelen hebben. Zij blijven achter de voordeur. Maak mogelijk dat zij kunnen deelnemen. Dat geldt ook voor het stimuleren van bewegen en sport. Dat is goed voor mensen en heeft een preventieve werking; mensen doen minder beroep op de zorg.”
Veel ouderen hebben volgens de voorzitter ook nog steeds moeite met digitalisering. Van de Pol: “De eerste vraag is al of ze een computer kunnen aanschaffen. En hoe ga je ze dan ondersteunen? Mensen hebben begeleiding nodig. Ook willen we graag een visie op mobiliteit. Het openbaar vervoer in Zwolle is verschraald. Voor mensen die slecht ter been zijn, moeten er voorzieningen komen om ze in de binnenstad te krijgen. We vragen eveneens aandacht voor meer groen in de openbare ruimte: goed toegankelijke paden en toiletten. We willen ouderen meer mobiliseren.”

Speerpunten

“Met de Agenda Vitaal en Waardig Ouder Worden hebben we een eigen visie en beleid en gemaakt”, herhaalt Ubro. “Wordt deze agenda wel bij de coalitieonderhandelingen gevoegd? Na de verkiezingen hebben we weer in ieder geval weer een wethouder Dogger met geld nodig en politieke partijen met daden. Onze ervaring is dat op onze debatavond over ouderen wordt gesproken en daarna wordt het stil. De politici geven de indruk dat ze alleen je stem nodig hebben en daarna hoor je ze niet meer. We willen graag dat ze de puntjes op de i zetten en hun visie geven op onze speerpunten. Voor heel concrete maatregelen hebben ze heel veel woorden nodig. Zij hebben echter wél de verantwoordelijkheid om zaken als armoede en eenzaamheid op het stadhuis op te lossen. We hebben naar alle partijen een brief gestuurd met vragen over onze speerpunten. Slechts zes hebben die beantwoord. Dat heeft ons diep teleurgesteld. Wij zijn wel blij dat enkele partijen, Swollwacht en CDA, met een specifiek ouderenprogramma komen. Wij gaan daarover met hen in gesprek.”

‘Na de verkiezingen hebben we een wethouder met geld nodig en politieke partijen met daden.’

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37