Afbeelding
Foto: Joop van Putten

Zwolle kijkt naar gezin in strijd voor gezonder gewicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het aantal kinderen in Zwolle met overgewicht kan volgens de gemeente Zwolle verder omlaag. Vanaf dit jaar wordt het hele gezin gevolgd om te kijken of er zaken eerst aangepakt moeten worden, zoals armoede of problemen in het gezin. 

Daarvoor worden zorgverleners ingezet die samenwerken met de gehele keten van zorg en ondersteuning aan het gezin. Michiel van Willigen, wethouder Jeugd en Gezondheidsbeleid: “Met deze aanpak, Kind naar Gezonder Gewicht werkt iedereen samen om onderliggende problemen in het gezin aan te pakken. Overgewicht en obesitas bij kinderen aanpakken, doe je ook door oog te hebben voor de situatie waarin het kind leeft. Daarna kunnen we verder met diëten, sport en psychologen om te werken aan een sterker zelfbeeld en een gezonde leefstijl. Die aanpak werkt goed, maar vaak ontbreekt de voedingsbodem in het gezin of kopiëren kinderen een ongezonde leefstijl van de ouders.”

Zelfbeeld
Het aantal kinderen met overgewicht beloopt in Zwolle tot veertien procent voor kinderen in groep 7 van het basisonderwijs. “De gevolgen zijn groot”, volgens de gemeente Zwolle. “Jonge mensen met overgewicht zien hun gezonde levensverwachting later met bijna vijf jaar dalen. Ook drukt overgewicht op de kosten van de zorg en ontstaan problemen met pesten, zelfbeeld of depressiviteit. Tijdens corona bleek dat overgewicht een extra risico is.”

Ketenaanpak
Uit onderzoek is bekend dat overgewicht niet alleen een kwestie is van meer bewegen en gezonde voeding, maar ook coaching gericht op meedoen, eigenwaarde en lekker in je vel zitten, meldt de gemeente Zwolle. “De ‘gecombineerde leefstijl interventie’ past Zwolle met succes toe onder de naam Cool 2B Fit. Maar soms zijn gezinnen nog teveel met andere problemen bezig om hieraan te willen of kunnen meedoen. Met de ketenaanpak van Kind naar Gezonder Gewicht steekt de gemeente samen met partijen zoals de GGD en de sociale wijkteams ook hiervoor de helpende hand toe.”

Van Willigen: “Géén pleisters plakken, maar langere aandacht voor multidisciplinaire begeleiding van het gezin. Daardoor doen méér kinderen mee en zijn de resultaten op den duur beter.”