Er was gebak bij de start, ook voor leerlingen Kai de Jonge (l) en Martiz Ruinemans.
Er was gebak bij de start, ook voor leerlingen Kai de Jonge (l) en Martiz Ruinemans. Foto: Erik-Jan Berends

Nieuwbouw van Capellen Campus begint volgende maand

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Als directie hadden we geen beter resultaat kunnen bereiken”, zegt een glunderende Tom Versteeg van de Capellen Campus vrijdag bij de start van de nieuwbouw. Volgende maand gaat de eerste schop in de grond voor het nieuwe schoolgebouw aan de Lassuslaan.

“Door hier en daar wat te bezuinigen kwamen we toch binnen budget uit”, stelt hij vast. De nieuwe campus gaat 30 miljoen euro kosten en wordt in het najaar van 2023 opgeleverd. Versteeg: “De kerstvakantie van 2023 benutten we om te verhuizen.” Het nieuwe pand wordt naast het huidige gebouwd. Zodat het nieuwe klaar is, wordt het huidige zestig jaar oude gebouw gesloopt.

Wethouder Michiel van Willigen woonde de bijeenkomst door een coronabesmetting via een video-verbinding bij. Hij memoreerde dat de gesprekken over nieuwbouw in 2018 begonnen en dat in 2020 het besluit in de gemeenteraad viel. “Het nieuwe pand wordt een stukje vakmanschap”, volgens de wethouder. “Er wordt heel circulair gebouwd, zodat de meeste materialen opnieuw bruikbaar zijn. Het gebouw wordt ook energieneutraal en te zijner tijd aangesloten op de warmtepomp in Holtenbroek. Bovendien is gedacht aan klimaatadaptief bouwen; als er een forse regenbui valt lopen Holtenbroek en de Aa-landen niet onder water omdat hier een groot gebouw staat.”

Hij memoreerde tevens dat de gemeenteraad het belangrijk vond dat leerlingen meedachten over het nieuwe ontwerp. De klas van Kai de Jonge uit Stadshagen en Martiz Ruinemans uit Nieuwleusen, nu leerlingen van klas 4A, werd gevraagd met ideeën te komen. “Dat werd ons twee jaar geleden gevraagd tijdens een mentorles”. Herinnert Kai zich. “We hebben de buitenkant getekend en 0ns niet zo beziggehouden met het interieur. Dat hebben we ingeleverd.” Wat er van hun ideeën in het definitieve ontwerp is teruggekomen, weten de twee niet precies meer. “We hadden een heel gedeelte dat als het ware zweefde op een paar palen waar je onderdoor kan lopen en lekker kan zitten. Daar zien we wel wat van terug, maar ons idee was bouwkundig waarschijnlijk helemaal niet mogelijk.” Ok wilden ze fijne werkplekken en een grote aula. “Als je niet bij de grote mensen zit, krijg je anders een slechter plekje.”

De nieuwe school biedt plek voor zo’n 1.350 leerlingen. In vergelijking met het huidige gebouw biedt het nieuwe een betere ‘look and feel’ en een betere functionaliteit, volgens Arie de Wit van het college van bestuur van Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ). “Het pand omvat meer wat jongeren prettig vinden. De onderwijsruimtes zijn ingericht op een andere manier van lesgeven. Het is meer een moderne kantooromgeving voor scholieren, waarin minder klassikaal maar meer groepsgewijs les wordt gegeven. Ook vind je er de ‘treinzitjes’ in terug.”

Waar scholen traditioneel erg zijn ingericht op puur kennisoverdracht is bij de nieuwe Capellen Campus ook aandacht voor persoonlijkheidsvorming en socialisatie, vertelt de bestuurder. “Het vraagt ook iets van de ruimte om daarvoor gelegenheid te bieden.” Dat het nieuwe gebouw aantrekkingskracht heeft voor meer scholieren, hoeft voor De Wit niet. “We zijn niet uit op groei, maar op stabiliteit van het leerlingenaantal. Het zou ook weer vervelend zijn om na korte tijd tijdelijke gebouw bij te moeten plaatsen. We hopen dat we nu een duurzaam concept neerzetten waarnaar vraag is.”

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14