Afbeelding
Foto: Vincent Kok

Evenement ‘Zet een stap tegen kanker’ zoekt vooral de verbinding

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het nieuwe wandelevenement ‘Zet Een Stap Tegen Kanker’ beleeft op 21 en 22 mei haar eerste editie op het terrein van de voormalige IJsselcentrale Harculo.

Veel mensen kennen vast nog wel de SamenLoop voor Hoop, het wandelevenement van KWF waarbij teams in estafettevorm 24 uur over een parcours wandelden. In Zwolle is het evenement vier keer georganiseerd. Het KWF is gestopt met dit landelijke evenement, maar de organisatie in Zwolle heeft een lokale variant bedacht, waarbij het nog makkelijker is om mee te doen.

Laagdrempelig

 “We hoorden destijds weleens van mensen dat ze het best lastig vonden om een team bij elkaar te krijgen om de hele 24 uur te overbruggen,” aldus Ria Kok, woordvoerder van de stichting Zet Een Stap Tegen Kanker. “Daarom hebben we een nieuw, laagdrempelig format bedacht. Teams blijven welkom maar ook kleine groepjes of individuele deelnemers kunnen nu heel makkelijk mee doen. Deelnemers wandelen zolang ze willen en op het moment dat ze het fijnst vinden, of dat nu ergens op de middag is, of bij zonsopkomst. Met alle deelnemers samen overbruggen we zo de 24 uur.” 

Lichtjestocht

Natuurlijk zal het dan op sommige momenten drukker zijn omdat veel mensen dan willen wandelen. Zoals rond 23.00 uur op zaterdagavond als de lichtjestocht begint. Honderden kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen verlichten dan het parcours. Hierbij wordt stilgestaan bij dierbaren die ziek zijn of zijn overleden. Het is hét moment om elkaar te steunen en dicht bij elkaar te zijn. Kok: “Ook ’s nachts wandelen er mensen over het parcours. Het is mei, dus de nachten zijn al korter. Het zijn prachtige verstilde momenten als de zon opkomt en de vogels beginnen te fluiten.”

Doelen

Rondom het wandelevenement is er van alles te doen. Er is muziek en entertainment voor jong en oud. Er is een braderie, workshops, hapjes en drankjes en een speciaal programma voor mensen met kanker en hun naasten, verzorgd door nazorgcentrum IntermeZZo. Kok roept mensen op zich vooral aan te melden, want ze steunen hiermee direct drie Zwolse goede doelen die iets met kanker te maken hebben: Nazorgcentrum IntermeZZo, Monicares Foundation en Tobias Sybesma Foundation. Het inschrijfgeld is 10 euro en deelnemers proberen daarnaast ook nog zelf geld in te zamelen voor deze doelen.

Verbinding

“Maar minstens zo belangrijk is de saamhorigheid en de verbinding die ontstaat tussen mensen. Het is een heel bijzondere warme sfeer. Dat is voor ons de drijfveer om dit evenement te organiseren”, besluit Kok. 

Zie voor meer informatie www.zeteenstaptegenkanker.nl.