“Ik wil meer betekenen voor mensen, op deze groene plek,” legt René te Wierik uit van de dierenweide.
“Ik wil meer betekenen voor mensen, op deze groene plek,” legt René te Wierik uit van de dierenweide. Foto: Sigrid Aalfs

Dierenweide Dieze-Oost is klaar voor het voorjaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - De dierenweide is zo goed als af; er is een verhard pad aangelegd, waardoor het toegankelijker is voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Het terras is klaar, er zijn vakken met planten aangelegd, de yurt is gebouwd, en er zijn twee nieuwe mini-ezels Oreo en Milou. “We hebben er weer heel veel zin in, “ vertelt René te Wierik, eigenaar van de dierenweide

Samen met zijn vrouw Angela runt hij de plek. Ook nieuw zijn allerlei activiteiten zoals themadagen waaronder Prinsessendagen, Pasen, en kleedjesmarkten. Op zaterdag 16 april is een paasactiviteit; dan kunnen kinderen paastakken maken, en eieren zoeken en beschilderen. “De dierenweide loopt goed,” vertelt Te Wierik. “We zijn tot nu toe dertien maanden open geweest en sindsdien hebben we bijna 14.000 bezoekers gehad.” 

Hij hoort blije geluiden van bezoekers en omwonenden. “Mensen vinden deze groene plek bijzonder zo dicht bij de binnenstad. De dieren kunnen ook overal komen. Klassen bezoeken ons voor lessen over natuur. Alle groen is zo ingericht dat iedereen er van kan genieten, van jong tot oud. Veel kinderen maken gebruik van de speeltuin, speciaal ook voor kinderen met een beperking. Omwonenden kijken erop en vormen zo ook uit zichzelf een positieve sociale controle.” 

Het is ook een ontmoetingsplek voor heel Dieze. “Ik wil nog meer betekenen voor de mensen, wil verbinden en samenwerken. Zo organiseren we het paasevenement met wijkvereniging de Vlasakkers. Wij peilen samen met onze vrijwilligers interesses uit de buurt; zo horen we veel en leren we de mensen kennen. Op die manier komen we op allerlei activiteiten, die staan op de activiteitenkalender op onze site.”We hebben ook een ideeënbus. Allerlei partijen haken bij ons aan, want ze merken dat we open staan voor alles en iedereen. Ik wil inclusief zijn, en ik merk dat dat ons lukt wanneer ook mensen met een rugzakje zeggen dat ze zich hier kunnen ontspannen.” 

Te Wierik vindt dat Dierenweide Dieze Oost nog meer een plek van ontmoeting kan worden als de gemeente daaraan zou bijdragen. “Bijvoorbeeld voor minima; ik merk dat die hier niet makkelijk komen, omdat een consumptie verplicht is op het terras. De gemeente zou bijvoorbeeld subsidie kunnen geven voor dat kopje koffie of dat ijsje.” 

De stichting staat op eigen benen. “De laatste bouwprojecten zijn uitgevoerd en financieel mogelijk gemaakt door ­­het ANWB-fonds en Project 4D, particuliere bijdragen en vaste sponsoren, en niet te vergeten onze vrijwilligers.”

Stichting De Knuffelkonijntjes maakt onderdeel uit van Dierenweide Dieze Oost. Zie ook www.hetknuffelkonijn.nl