Schrijfster Erna Oosterveen.
Schrijfster Erna Oosterveen. Foto: Sigrid Aalfs

Je leven oppakken na kanker, hoe doe je dat?

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Sigrid Aalfs)

Hoe pak je je leven weer op als je kanker hebt gehad? Erna Oosterveen kwam daar zelf niet uit en ging op onderzoek uit. En ze schreef er een boek over: ‘Ik leef. Doorleven na je kankerbehandeling’. “Ik heb onderzocht hoe mensen dat doen, doorleven na een kankerbehandeling, omdat ik benieuwd daarnaar was”, legt Oosterveen uit. “Ik heb ervan geleerd en lezers zouden hier ook wat aan kunnen hebben.” 

In haar boek staan, behalve interviews, ook adviezen voor ex-kankerpatiënten, hun relatie, hun omgeving, hun werkgevers, en ook voor zorgprofessionals. Daarnaast biedt het zelfzorgtips in de vorm van apps en podcasts. “Ik kwam erachter dat de zorg meestal goed is, maar dat de nazorg beter kan; het is een zoektocht, ook voor zorgprofessionals.”

Oosterveen werd in 2013 geconfronteerd met borstkanker. “De gevolgen van kanker kunnen nog lang doorwerken. Soms merk je dat direct, soms steekt het veel later de kop op, en het komt voor dat bepaalde gevolgen blijvend zijn. Vermoeidheid bijvoorbeeld. Ik pakte de draad van mijn leven weer op, maar na een paar jaar liep ik vast. Ikzelf had behoefte aan concrete tips hoe hiermee om te gaan. Maar ja, het leven is niet maakbaar, en controlfreak als ik ben, kwam ik mezelf flink tegen.” Uit nieuwsgierigheid is Oosterveen gaan onderzoeken hoe andere ex-kankerpatiënten hun leven weer oppakten.

Ze kwam uit op twee conclusies. “Je bent niet alleen. Velen vinden het een eenzaam traject waar ze doorheen moeten, maar schaam je er niet voor en stop het gevoel ook niet weg. Bespreek waar je mee zit, en zeg het als je je eenzaam voelt.” 

Daarnaast is het belangrijk dat wat je ook doet, het met liefde doet; dat kan je helpen om het leven weer op te pakken. Sommige ex-patiënten gaan weer ‘gewoon’ naar het werk vanuit een calvinistische houding. Maar er is wel iets veranderd; veel mensen gaan daarom nadenken over levensvragen, zoals ‘wat geeft mij voldoening?’”

In haar boek laat ze ook stellen aan het woord, want kanker doet ook iets met relaties. “Het gaat er vooral om hoe om te gaan met het feit dat het leven niet maakbaar is. Als je dat kunt accepteren op een gegeven moment, ben je op de weg omhoog.”

Er is verlies, maar volgens Oosterveen is er leven na de behandeling. “Het proces van herstellen kan confronterend zijn; het is vallen en opstaan. Dat is ook iets wat ex-kankerpatiënten met elkaar gemeen hebben. Als mensen dat beseffen, kunnen ze zich misschien getroost en minder alleen voelen.”

Oosterveen is tekstschrijver van beroep. “Schrijven hielp mij weer de draad op te pakken. Ik vind het fijn met mensen te praten en te luisteren. Dat is voor mij van grote waarde.”

De schrijfster geeft interactieve lezingen naar aanleiding van haar boek; op 10 en 11 mei bij nazorgcentrum IntermeZZo.

Het boek ‘Ik leef. Doorleven na je kankerbehandeling’ is verkrijgbaar in de boekhandel.

Zie ook https://www.deswollenaer.nl/nieuws/algemeen/257440/lezing-door-schrijfster-erna-oosterveen-over-doorleven-na-je-ka