Sophie de Goede (links) en Lynn Plat.
Sophie de Goede (links) en Lynn Plat. Foto: Joost ter Bogt

Lynn en Sophie organiseren verpakkingsvrije tour

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Door Joost ter Bogt)

Winkelen en boodschappen doen op een duurzame manier, zonder overbodige verpakkingen en daardoor zo min mogelijk afval in huis halen. Voor de Zwolse Lynn Plat en Sophie de Goede is het de normaalste zaak van de wereld. Op donderdag 2 juni geven ze voor organisatie Zero Waste Nederland een tour door de stad. Het doel? Andere mensen inspireren en laten zien wat mogelijk is in Zwolle en bij welke winkels je met je eigen verpakking boodschappen en spulletjes kunt kopen.

Vanaf 1 januari 2023 gaat de gemeente Zwolle een tarief op restafval invoeren: inwoners die hun afval goed scheiden gaan minder afvalstoffenheffing betalen dan inwoners die slechter scheiden. Met het tarief op restafval wil de gemeente inwoners aanmoedigen hun afval beter te scheiden, om zo min mogelijk restafval over te houden.

Met de stap wil de gemeente de hoeveelheid restafval per huishouden verminderen. Handig kan het dan zijn als je zo min mogelijk afval in huis haalt, bijvoorbeeld door je rijst of pasta te kopen en te verpakken in je eigen weckpot die je thuis al in de kast hebt staan.

Voor Lynn en Sophie is dit niet nieuw. Ze proberen beide al langere tijd naar winkels te gaan waar ze spullen kunnen kopen zonder verpakkingen. 

“Ik probeer zelf mijn afval vooral te verminderen bij de producten die ik koop voor in de badkamer”, vertelt Lynn. “Bijvoorbeeld door massieve shampoobars in een papieren verpakking te kopen in plaats van shampoo in een harde plastic fles.”

Bij welke winkels ze die spulletjes kopen, willen ze aan anderen laten zien. Ze vertellen dat het namelijk lang niet altijd gemakkelijk is om winkels te vinden waar je bijvoorbeeld ontbijtgranen of zilvervliesrijst kunt tappen in je eigen pot die je hebt meegenomen van huis. 

Lopend door Zwolle zijn ze er beide achter gekomen dat er toch wel wat winkels zijn waar het kan. “Zo kocht ik zelf vaak bepaalde dingen op internet, maar ontdekte ik laatst dat er een winkel was waar ik die specifieke producten ook kon kopen. Dat vind ik fijner, want dan is er geen extra rit nodig van een bezorger.”

Tijdens de wandeltocht door de stad, die om 9.30 uur en om 13.00 uur wordt gelopen, worden acht winkels aangedaan waar het tweetal zelf vaak komt. 

Winkeltjes waar je verpakkingsvrije thee en koffie kunt kopen, waar cadeautjes en kleding te koop zijn, maar ook winkels waar je shampoo en andere verzorgingsartikelen kunt aanschaffen zonder plastic.

Iedereen die geïnteresseerd is kan zich aanmelden voor de tour. Via de website van de organisatie kan de aanmelding gedaan worden. In elke ronde is ruimte voor tien deelnemers. Het tweetal hoopt te kunnen laten zien dat afval verminderen niet moeilijk hoeft te zijn. 

Ook mensen die net als Lynn en Sophie al bewust met hun hoeveelheid afval omgaan kunnen zich aanmelden. “Dat is juist leuk, want dan kunnen we tijdens de wandeling ervaringen met elkaar uitwisselen”, besluit Lynn.

Zie ook: https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/