Wijthmen-spits Max Spijkerman in het duel tegen Dieze West (1-1).
Wijthmen-spits Max Spijkerman in het duel tegen Dieze West (1-1). Foto: © Pedro Sluiter

Salverda Trofee: op het eiland voorin bij Wijthmen is het voor Max Spijkerman moeilijk scoren

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Max Spijkerman (20) van vv Wijthmen.

Het was de gigantische doelpuntenproductie van Wijthmen-spits en tweevoudig winnaar Sander van Gurp (35 in 2008/2009 en 32 in 2009/2010) die ervoor zorgde dat de goals in het klassement van de Salverda Trofee voortaan met een puntensysteem zouden worden berekend. Tot dat moment telde een doelpunt in de vierde klasse even zwaar als een doelpunt in de hoofdklasse, en dat maakte het voor die hoger acterende spelers lastig om de Zwolse topscorerscompetitie te winnen. De cijfers van Van Gurp spreken hoe dan ook tot de verbeelding: in acht seizoenen tijd kwam hij tot 166 goals.

Het zijn aantallen waar de huidige aanvallers van Wijthmen alleen maar van kunnen dromen. Jari Ebeling is dit seizoen topscorer met zes doelpunten en voor centrumspits Max Spijkerman blijft de teller steken op één. In het treffen met kampioen Dieze West (1-1) startte de met spierblessures kwakkelende Spijkerman weer eens in de basis, maar omdat hij naar eigen zeggen nog niet helemaal fit was, bleef het bij 45 minuten. “Ik had een goede serie kort voor en na de winterstop, maar dat uitte zich nog niet in doelpunten. Ik wil volgend seizoen wel nadrukkelijker aanwezig zijn en me laten gelden als doelpuntenmaker”, zegt Spijkerman, die het in veel wedstrijden dit seizoen moeilijk had omdat hij op ‘een eiland’ stond.

“Ik moet het niet hebben van mijn snelheid of van een individuele actie. Ik ben wel afhankelijk van mijn medespelers”, weet Spijkerman, die dus hoopt dat Wijthmen volgend seizoen meer op de helft van de tegenstander te vinden is. De huidige nummer negen van 4D kwam tot 23 goals in 21 duels en van de twaalf clubs in deze klasse scoorde alleen hekkensluiter Kampen er minder. “Max is een spits die in ‘de zestien’ bediend moet worden, maar we hebben moeite om naar voren te voetballen en kansen te creëren. Dat is ook de reden dat hij nauwelijks in stelling is gebracht”, weet trainer Marc Helderman, die samen met Spijkerman nu aan zijn tweede seizoen bezig is in Wijthmen. Met in hun kielzog Jari Dunnink en Dylan Fidder kwamen zij toen over van SVI. 

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

“Ik denk dat ik vijf was. Ik heb een aantal jaren op het middenveld gespeeld (in de jeugd van SVI). Meestal wel als ‘tien’, maar ook een tijdje als centrale middenvelder. De laatste jaren in de spits.”

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

“Je wordt er op afgerekend. Ik zou liegen als ik zeg dat het niet uitmaakt. Voor je gevoel is het wel heel lekker als je scoort. Daardoor krijg je ook zelfvertrouwen.”

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

“Nee, ik heb geen manier van juichen. Er komt een bepaalde euforie los en dan juich je met het team.”

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

“Ik vind het mooi dat het er is. Vooral als je bovenin meedoet is het erg leuk natuurlijk, of als je bekenden hebt die daarvoor strijden.”

Wijthmen-spits Max Spijkerman aan de bal in het duel tegen Dieze West.
Wijthmen-spits Max Spijkerman aan de bal.