Gedeputeerde Roy de Witte duwde tijdens de opening wethouder Monique Schuttenbeld over het parcours dat was uitgezet in het Ter Pelkwijkpark.
Gedeputeerde Roy de Witte duwde tijdens de opening wethouder Monique Schuttenbeld over het parcours dat was uitgezet in het Ter Pelkwijkpark. Foto: Pedro Sluiter

Festival WOEST geopend op rolstoelhindernisbaan

Algemeen

ZWOLLE - Leerlingen van voortgezet speciaal onderwijs De Twijn begeleidden gedeputeerde Roy de Witte en wethouder Monique Schuttenbeld maandag door hun zelfontworpen rolstoelhindernisbaan. Het was de opening van Cultuureducatiefestival WOEST. Deze hele week storten bijna vierduizend leerlingen uit Zwolle en regio zich in een bruisende wereld vol fysieke, kunstzinnige en culturele workshops op het festivalterrein in het Ter Pelkwijkpark.

Festival Woest wordt gehouden tot en met vrijdag 3 juni. Het is één van de grootste cultuureducatiefestivals van Nederland. Tientallen scholen uit Zwolle en de regio schrijven hun leerlingen jaarlijks in voor een ‘WOEST-ervaring’. Hierbij zijn ook scholen voor speciaal onderwijs. 

Het thema van dit jaar is ‘herstel’. Na twee jaar van quarantaines, zelftesten, online les en culturele droogstand zoeken jongeren hun weg in een nieuwe werkelijkheid na corona. Het programma van WOEST is toegesneden op deze actualiteit. 

Speciaal voor volwassenen die om jongeren heen staan, is er op donderdag 2 juni het avondprogramma WOEST The Village. Dit is een verfrissende duik in nieuwe visies en ideeën over onderwijs en pedagogiek, door cultuureducators met wortels in zowel het onderwijs als de kunsten. 

WOEST is een project van Stadkamer, in samenwerking met Festivalplatform Zwolle Unlimited en Rijnbrink. Het programma wordt vormgegeven samen met het onderwijs, vele cultuuraanbieders en jongeren. Stadkamer maakt cultuureducatie toegankelijk voor iedereen. 

Leerlingen en kunstvakdocenten van voortgezet speciaal onderwijs De Twijn ontwierpen samen met stichting Toegankelijk Zwolle voor Festival WOEST een rolstoelhindernisbaan, die ook na de openingshandeling toegankelijk blijft voor de bezoekers van WOEST. Zo kunnen ook mensen zonder beperking ervaren hoe dat is, om in een rolstoel door het leven te gaan.

Meer over WOEST staat op www.festivalwoest.nl.