Gooitske Zijlstra (links) en Micky van Berne zijn lid van het wijkpanel binnenstad.
Gooitske Zijlstra (links) en Micky van Berne zijn lid van het wijkpanel binnenstad. Foto: Pedro Sluiter

Binnenstadspanel zoekt mensen die meepraten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Zwolse wijkpanel binnenstad is op zoek naar nieuwe leden. Dat vertellen Gooitske Zijlstra en Micky van Berne, twee leden van het panel. Samen met vijf anderen zetten ze zich in voor de belangen van bewoners in de binnenstad, maar als het aan de dames ligt komen daar meer mensen bij. “Het maakt niet oud hoe oud je bent of wie je bent, zo lang je maar in de binnenstad woont”, vertelt Gooitske.

(Door Joost ter Bogt)

Het wijkpanel binnenstad is een groep met bewoners die praat over onderwerpen die actueel zijn in de binnenstad. Dit kunnen problemen zijn waar bewoners tegenaan lopen, maar ook onderwerpen als vergroening, het schoonhouden van de binnenstad, en de cohesie tussen bewoners vergroten komen aan bod, vertelt Zijlstra.

Het panel is opgericht in 2015 door de gemeente. De binnenstad had een bewonerspanel nodig, omdat het een lastige wijk is waar destijds veel uitdagingen waren. Zes keer per jaar vergaderen de leden van het panel. Tijdens die vergadering schuiven verschillende mensen aan, zoals medewerkers van de gemeente, maar bijvoorbeeld ook de politie.

Het panel heeft de afgelopen jaren al verschillende zaken bewerkstelligd. “Een van de grootste problemen in de binnenstad is het verkeer, en dan met name het verkeer dat even een rondje door de binnenstad komt maken”, vertelt Gooitske.
“Dat hebben we aangekaart, en toen zijn we een dag lang bonbons gaan uitdelen op de Nieuwe Markt. Iedere bestuurder die zich hield aan de maximale snelheid van 30 kilometer per uur, kreeg een bonbon. Op die manier probeerden we niet de mensen die zich niet aan de regels houden te straffen, maar mensen die zich wel aan de regels houden te belonen.”

En die manier van denken staat centraal in het panel, vertellen de dames. Bovendien worden niet alleen problemen aangepakt. “We hebben bijvoorbeeld ook een groene oase ingericht in de Kapelsteeg. Dat hebben we gedaan zodat we als bewoners een groene ontmoetingsplek hebben”, vertelt Gooitske. 

Ook wordt iedere derde zaterdag van de maand een afvalprikdag georganiseerd, om zwerfafval in de binnenstad tegen te gaan. “Dat is een probleem, maar door het gezellig met z’n allen aan te pakken raken we als bewoners ook meer met elkaar verbonden.”

De komende jaren zullen er nog veel onderwerpen zijn waar het wijkpanel binnenstad zich over gaat buigen, vertelt Gooitske. Iedere inwoner van de binnenstad kan zich aanmelden door een mail te sturen naar stadsdeelmidden@zwolle.nl. Als je als bewoners mee wilt praten over beslissingen in je eigen wijk, dan is het zeker het overwegen waard, vertellen Gooitske en Micky.