Ina Vrinssen met haar winnende serie foto's.
Ina Vrinssen met haar winnende serie foto's. Foto: Evelien Fotografie

Zwolse fotografe Ina Vrinssen valt in de prijzen

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Omdat ze door de coronacrisis minder opdrachten kreeg, besloot de Zwolse fotografe Ina Vrinssen eens iets anders te doen dan het in opdracht op de gevoelige plaat vastleggen van mensen. Ze legde zich toe op natuurfotografie, puur voor haar eigen plezier. Wie kon bedenken dat ze daarmee een prijs zou winnen? “Het ging een eigen leven leiden.”

Onlangs werd professioneel fotografe Vrinssen op een congres in Nuenen van het Masters Photographers Network verrast. Ze kreeg de tweede prijs voor haar fotografische vijfluik met close-ups van bloemen, dat ze Pure Nature Art Photography doopte. De jury roemde haar inzending omdat die zo verfrissend en vernieuwend was. “Van de drie punten verzorging, techniek en impact waarop de foto’s werden beoordeeld, scoorde ik vooral hoog op de laatste twee”, vertelt Vrinssen. “Het scheelde ook maar een paar puntjes of ik had goud gehaald in plaats van zilver.” De ingezonden foto’s waren van diverse onderwerpen, van dieren en portretten tot bijvoorbeeld sport. Een voorwaarde voor deelname was wel dat de vijf foto’s samen een mooi geheel vormden. “De juryleden hadden bloemen en onderdelen daarvan nog nooit op deze manier, met een macrolens gedetailleerd in beeld gebracht, gezien.”

Zaklamp

Anders dan bij bijvoorbeeld de bekende World Press Photo wedstrijd vaak het geval is, waren haar foto’s geen ‘lucky shots’. “Toen ik het idee eenmaal had, heb ik er ruim de tijd voor genomen om dat uit te werken. Zo ben ik veel hier in Schelle – met een beeld van wat ik wilde maken in mijn hoofd – gaan struinen op zoek naar geschikte bloemen. Ik bezocht bloemenwinkels en zag ook in een tuin een heel mooi exemplaar. Gelukkig deed de eigenaresse van de tuin helemaal niet moeilijk: ik mocht de bloem plukken en mee naar huis nemen. Zo heb ik op verschillende plekken materiaal verzameld. Waarmee ik meteen mijn fotostudio in dook, want als je te lang wacht verwelken bloemen natuurlijk.”

Achtergronden

'Als je te lang wacht, verwelken bloemen natuurlijk'

Niet alleen de foto-objecten waren belangrijk, ook de achtergronden moesten kloppen. En de belichting, al hoeft die helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. “Daar heb ik uiteindelijk een simpele zaklamp voor gebruikt! Andere voorwerpen die ik gebruikt heb, waren een witte ovenschaal, injectienaald, handwerknaalden, water, glycerine en kneedgum. Het fotograferen was voor mij ook wel ‘painting with water, light and nature’. Met een van de foto’s was ik zo’n vijf uur bezig, daarna was ik er helemaal klaar mee. Laat dat nou juist de mooiste zijn geworden.” Niet alleen de wedstrijdjury was enthousiast over het resultaat. Al de dag nadat op sociale media over haar prijs te lezen was, kwamen de eerste bestellingen van het foto-vijfluik binnen via de webshop van Ina Vrinssen fotografie.

Staartje

“Terwijl ik de serie juist niet had bedacht voor de verkoop, maar puur voor mezelf. Ook werd ik in winkels in de buurt gecomplimenteerd. Mensen die me op internet volgen, zeiden verbaasd te zijn toen ze zagen dat ik ook natuurfotografie deed. Wat ik puur voor mezelf had bedacht, kreeg dus een heel mooi staartje. Maar ik houd me verder wel vooral bij wat ik het meeste doe: portret- en bedrijfsfotografie en het geven van cursussen en workshops. Waarbij ik het fotograferen blijf benaderen zoals een schilder zijn schilderij samenstelt. Al blijft er ruimte voor wat afwijkende projecten. In elk geval wil ik in alles wat ik doe blijven groeien.”

Voorbeelden van Vrinssens werk zijn te zien op www.inavrinssenfotografie.nl.