Vergunning voor Assendorperdijk voldeed

DEN HAAG – De grootschalige renovatie van een wooncomplex met zestig appartementen aan de Assendorperdijk is terecht vergund. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt.

Een bewoner van het complex bestreed de vergunning. Hij stelde dat de inmiddels vrijwel voltooide verbouwing niet zou voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Daarbij wees hij met name op brandveiligheidseisen.

De Raad constateerde wel een klein gebrek bij het vergunnen van het renovatieproject. De gemeente was onvoldoende ingegaan op de bezwaren over de brandveiligheid die de bewoner aanvoerde. De Raad ziet die fout door de vingers, omdat de gemeente later alsnog gedetailleerd heeft gekeken naar de bezwaren.

Volgens de Raad hoefde de gemeente niet aan te tonen dat de vergunning voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Het is voldoende als voor de gemeente aannemelijk is dat de renovatie aan die eisen voldoet. Dat is volgens de Raad het geval.

Mocht later blijken dat de renovatie toch niet is uitgevoerd volgens de vergunningseisen, dan kunnen de bewoners om handhaving van de regels vragen, aldus de Raad. Dat is een aparte procedure. Daarvoor is wel een grondige kennis van de bouwregels uit het Bouwbesluit vereist.

De bewoner heeft in deze procedure wel bewezen over die kennis te beschikken. Maar de Raad heeft zijn zeer gedetailleerde kritiek toch verworpen. De vergunning is volgens de Raad in orde en dat zou een garantie moeten zijn dat de renovatie voor voldoende brandveiligheid heeft gezorgd.