Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse formatie Morgendust brengt ode aan Zwolse handwerkers in nieuwe clip 'Hands'

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Het begon simpel met een melodietje dat ontstond tijdens het fietsen, maar groeide uit tot een popnummer met een clip vol Zwollenaren. Vorige week werd de nieuwe single van het Zwolse Morgendust gepresenteerd met een ‘release party’ op YouTube.

De titel, ‘Hands’ mag dan kort zijn, hij verwijst naar meerdere zaken, vertelt zanger/gitarist/tekstschrijver Marco de Haan. “Ik bracht mijn zoontje naar voetballen en dat melodietje popte opeens m’n kop in. Al gauw vond ik de passende woorden: ‘build it with your hands’. Ik heb namelijk bewondering voor mensen die goed dingen kunnen maken met hun handen.” Lachend: “Zelf moet ik het doen met twee linker exemplaren.” Maar het nummer past ook bij deze moeilijke tijd. “We moeten nu de handen ineen slaan. Het nummer is positief en verbindt mensen, al ben ik meestal juist niet zo van de positieve teksten. Het idee lag al enige tijd in een la, maar heb ik daar weer uitgehaald voor een jamsessies voor nieuwe nummers.”

Gunnen

De manier waarop de videoclip tot stand gekomen is, sluit goed aan bij de verbinding in de tekst. Veel Zwollenaren leverden belangeloos een bijdrage. “Raymond van Olphen, huisfotograaf bij NPO Radio2/3, bood aan het filmpje te maken en stelde voor mensen te laten zien die iets met hun handen doen. We doken in ons netwerk en kregen al snel alle medewerking. Zo zie je de kunstenaars Marit Otto en Ronald Westerhuis aan het werk, chef-kok Sandy Jorgensen, meubelmaker Kees Hoogendam, boer Eef Stel, stadsbakker Arend Kisteman, motormonteur Alex Akkerman en tattoo-artiest David J. Koelewijn. Dat we deze clip konden maken, en tegen lage kosten, laat zien dat veel mogelijk is als je elkaar wat gunt en ieder zijn of haar talent kan benutten.”

Afslag

Veel Zwollenaren leverden belangeloos een bijdrage.

Morgendust bestaat pas een paar jaar, maar een aantal bandleden kennen elkaar van vroeger. Zanger Marco drumde toen, in bekende zalen als Tivoli en Paradiso, samen met Ron en Dario in de band PTS en later met Iwan in Soulstar. Hoe ambitieus is Morgendust? “We willen er alles uithalen wat erin zit. Door corona droogden de optredens op, leek er een kink in de kabel te komen. Juist door de lockdown kozen we ervoor een afslag te nemen. Het opnemen van nummers moest natuurlijk al anders: in plaats van samen in de studio leggen wij nu alle vijf onze partij thuis vast. Maar ook willen we in plaats van te mikken op cd uitbrengen, toeren, cd uitbrengen en weer toeren – wat veel succesvolle bands doen – wat vaker een single uitbrengen met daarbij een video, zodat we ‘in the picture’ blijven.”

Rauw

Zoals op YouTube te beluisteren is, is ‘Hands’ van een melodie met een paar gitaarakkoorden – mede door de productie van keyboardist Iwan - uitgegroeid tot een bombastische track, geworteld in de muziek van de jaren tachtig. En ook visueel pakken de mannen het goed aan. Dat blijkt uit de professioneel ogende video’s maar ook uit de merchandise. Op de bandwebsite zijn diverse kledingstukken te koop met de naam Morgendust. “De verkoop loopt aardig, de eerste bestellingen zijn al binnen.” Maar rijk worden met de band is niet de ambitie. “Nee joh, we hebben allemaal een baan. Naast het creatieve proces van componeren en opnemen, vinden we vooral optreden leuk. Het geeft zo’n kick om lekker rauw te spelen op het podium.”