John Beijen bij ZAC.
John Beijen bij ZAC. Foto: Frank van Hienen (archief)

Vernieuwd ZAC verrast met sterke start

(door Mark de Rooij)


AMATEURVOETBAL - Van de drie Zwolse ploegen in de tweede klasse H presteert ZAC voorlopig het beste. De ploeg van trainer John Beijen kent een heerlijke start en won zaterdag met 0-4 van PH.

Alleen het tot dusverre ongenaakbare Quick ‘20 was in de opener te sterk, daarna volgden drie overtuigende zeges op rij. “Een droomstart klinkt zo zwaar, maar het is natuurlijk wel een goede start. We zijn wel tevreden over hoe het loopt, dat zeker”, zegt Beijen na de 0-4 zege in Almelo.

Nee, echt anders dan vorig jaar doet Beijen het niet. Direct en aanvallend spelen: met aantrekkelijk voetbal resultaat halen. Dat is nog steeds het credo, maar met talenten als Boaz Smits, Max Stolte en Ivar Jongschaap in hun tweede selectiejaar, de aangetrokken ervaring van Erik Kool (voorin) en Steven Balstra (achterin) en de terugkeer van Lex Heimerikx oogt het elftal volwassener en minder kwetsbaar.

Tegen PH stonden drie van de bovengenoemde spelers op het scorebord. Kool en Stolte troffen doel in de eerste helft, invaller Smits twee keer in de slotfase. “Hij maakt heel mooie stappen”, zegt Beijen over de watervlugge aanvaller die een aantal seizoenen deel uitmaakte van de jeugdopleiding van PEC Zwolle. “Boaz moest even pas op de plaats maken omdat ie tegen Quick ‘20 twee keer geel kreeg, wat ongelukkig overigens. Zijn vervanger Jason van der Meulen heeft daarna goed gespeeld op zijn plek. Het is prettig wanneer je een groep hebt waarin je moet strijden voor je plek”, aldus Beijen.

WVF en Be Quick '28

Lees op pagina 27 over WVF, dat de eerste overwinning van het seizoen boekte.

De derde Zwolse club in 2H, Be Quick '28, ging met 1-0 onderuit bij Be Quick Zutphen, de derde nederlaag in vier duels. Voor komend weekeinde stond de derby ZAC-Be Quick '28 op het programma, maar vanwege de verscherpte coronamaatregelen is het de grote vraag wanneer het amateurvoetbal weer verder mag.

Amateursporten aan banden

Maandagavond werd bekend dat teamsporten voor amateurs weer aan banden wordt gelegd. Het gaat dan om contactsporten voor iedereen van boven de achttien jaar. Het kabinet wil de jeugd nog wel laten sporten, maar dan alleen op trainingen en niet in wedstrijden. De professionele sporten, zoals het voetbal in de eredivisie, zou zonder publiek wel door mogen gaan.