Dean Huiberts in duel met PSV-aanvoerder Denzel Dumfries.
Dean Huiberts in duel met PSV-aanvoerder Denzel Dumfries. PEC Zwolle Media/Martijn Kleingeerts

PEC Zwolle raast van wedstrijd naar wedstrijd

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE – Na de 0-3 nederlaag tegen PSV heeft PEC Zwolle slechts drie dagen de tijd om zich op te maken voor de belangrijke wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Zaterdag is dan de derde wedstrijd in zeven dagen tijd, als Willem II op bezoek komt. Trainer John Stegeman kan maar weinig begrip op brengen voor dit speelschema.

"Het is kijken hoe we hier fysiek uitkomen", zegt Stegeman na de slechte beurt van zondag tegen PSV. Woensdag 17.30 uur moet zijn ploeg al weer fris en fruitig aan de start staan in Waalwijk. Kenneth Paal en Thomas Lam, die ontbreken tegen PSV, zijn er dan ook nog niet bij. Wellicht maakt Pelle Clement dan wel zijn rentree. De middenvelder, hersteld van een blessure, zit tegen PSV nog de hele wedstrijd op de bank.

De wedstrijd tegen RKC werd op 3 oktober afgelast vanwege coronabesmettingen bij vier spelers en twee stafleden van die ploeg. RKC kwam zaterdag al in actie en heeft dus een dag meer rust dan PEC. Niet eerlijk, vindt Stegeman. “We worden zo eigenlijk dubbel gestraft. Dat is ook wel bijzonder", zegt de trainer, die baalt van het schema van deze week. "We hebben een dag minder rust richting het duel tegen RKC en die wedstrijd tegen Willem II was van zondag naar zaterdag gehaald (vanwege de Europees spelende clubs, MdR). Lang leve de topclubs in Nederland", sneert de trainer, die gelukkig weinig tijd nodig heeft om de wedstrijd tegen PSV te analyseren. Hij ziet zijn ploeg in de eerste helft de goals kinderlijk eenvoudig weggeven en zelf de kansen missen. “De eerste is natuurlijk een fout. Die andere twee zijn naïef. En wij moeten gewoon twee doelpunten maken in die eerste helft”, aldus Stegeman.

Omdat Jesper Drost, van dichtbij na een fraaie aanval, en Reza Ghoochannejhad, vanaf elf meter, grote kansen op de aansluitingstreffer laten liggen bij een 0-2 stand, is de wedstrijd na 39 minuten gespeeld als Donyell Malen te veel tijd en ruimte krijgt om uit te halen op de rand van het strafschopgebied. Het is de doodsteek voor PEC, dat in de openingsfase de eigen glazen ingooit. Een dramatische terugspeelbal van Clint Leemans, onderschept en afgemaakt door Mario Götze, en een flitsende aanval van PSV, bekroond door Cody Gakpo, betekenen al na achttien minuten 0-2.

Het spel in de tweede helft kan de trainer wel bekoren, ondanks dat de spanning geen moment terugkomt. “Na rust staat het een stuk beter georganiseerd. Ik snap dat het voor de neutrale toeschouwers niet veel meer aan was, maar ik heb goeie dingen gezien. En we krijgen nog een grote kans met Eliano Reijnders.”

We worden zo eigenlijk dubbel gestraft.

Coronabesmettingen

Bij de wedstrijd PEC Zwolle-PSV ontbraken drie spelers vanwege corona, te weten Zahavi en Teze van PSV. PEC heeft niet bekend gemaakt om welke speler het gaat.

De KNVB heeft de clubs op het hart gedrukt om de coronaprotocollen na te leven en ook gewaarschuwd dat bij nalatigheid de tuchtcommissie wordt ingeschakeld. "Het betaald voetbal is de enige tak van sport die door mag gaan, juist omdat we het zo goed geregeld hebben in onze coronaprotocollen. Dan moeten de clubs zich daaraan houden en voorkomen dat er mensen onnodig in quarantaine moeten", zegt een woordvoerder van de voetbalbond.

RKC-PEC is vooralsnog het enige duel in de eredivisie dat werd afgelast vanwege coronabesmettingen.