Afbeelding
Eigen foto

Uitvaartleider zijn bij een afscheid in de persoonlijke sfeer

Als uitvaartleider begeleid je vaak nabestaanden die je nog niet kent, soms ken je ze al wel via je netwerk en een enkele keer….

Volgende week staan we stil bij het overlijden van mijn jongste zusje in 2019, 56 jaar en alleengaand. Ze is jaren ziek geweest en was nog niet klaar met het leven. Ze had mij gevraagd haar afscheid te begeleiden en aan deze wens heb ik gehoor gegeven. Collega Wilma achter de hand, mocht het toch niet gaan.

Mijn zus en ik hebben haar na haar overlijden verzorgd en opgebaard op het bed in de kamer waar ze de laatste vier weken van haar leven liefdevol is verzorgd, thuis bij zus en zwager. Ze had haar wensen rondom haar afscheid kenbaar gemaakt. Haar netwerk mocht geïnformeerd worden maar hoefden we niet uit te nodigen. Tijdens een bezoek aan een kringloopwinkel, mijn zusje was er ook dol op, vond ik een prachtige quilt, de latere lijkwade voor haar. Zwager heeft een opbaarbed op maat gemaakt en in zijn ‘klusbus’, ook een van haar wensen, hebben we haar naar het crematorium begeleid. We hebben afscheid genomen in familiekring, niet vermoedend dat dat in 2020 tijdelijk de norm zou worden, dertig aanwezigen.

Na het aansteken van de kaarsjes bij haar foto door de achternichtjes hebben broer en schoonzus muziek gemaakt en gezongen evenals de nichtjes met hun kinderen. Er zijn passende woorden gesproken, er was een mooi bloemstuk van mijn hand. Kortom: het was een afscheid zo mijn zusje dit gewenst had. Ze wordt gemist.

Uitvaartzorg Rietje van Voorst

Reviuslaan 25

8024 CC Zwolle

(038) 454 74 74

06-208 84 651

www.uitvaartzorgrietjevanvoorst.nl