'De stad bepaalt wat er met het geld gaat gebeuren'

SPORT - Het Zwols sportakkoord is ondertekend door wethouder René de Heer en daarmee is het startschot gegeven voor het uitvoeren van deze gemeentelijke variant van het nationaal sportakkoord. Een gezamenlijk ondertekenmoment zat er vanwege de coronabeperkingen niet in.

“Als verbinder van sport en bewegen in onze sportstad voelden we ons geroepen om de aanjager te zijn van het Zwols sportakkoord. Waarbij we het belangrijk vinden om dit samen met de Zwolse inwoners en betrokkenen te realiseren”, vertelt Roger Knoops, manager SportService Zwolle. Het akkoord komt voort uit het Nationaal Sportakkoord en sluit aan bij het Overijssels Sportakkoord, de akkoorden uit de regio en het Actieplan 2016-2018.

“Het is ontzettend jammer dat we het ondertekenen niet als één groot feest tijdens een bijeenkomst kunnen laten plaatsvinden. We denken aan ieder zijn gezondheid en doen wat nodig is. Omdat het lokaal sportakkoord een belangrijk sportief toekomstperspectief biedt, wilden we de ondertekening wel deze maand laten plaatsvinden zodat we invulling kunnen geven aan de gestelde doelen en activiteiten”, aldus Knoops.

‘Blauwvinger afdrukken’

Ongeveer tachtig ondertekenaars, uit het onderwijs, de zorg, welzijn, overheid, sport- en beweegaanbieders en het bedrijfsleven, hebben concrete afspraken gemaakt voor 2020 en 2021. Met al deze ‘Blauwvinger afdrukken’ wordt de gedeelde ambitie onderstreept om inwoners van Zwolle sportiever en gezonder te maken. Vanaf oktober 2019 is onder begeleiding van een onafhankelijke sportformateur en een stuurgroep nagedacht over de vorm en inhoud van dit Zwols Sportakkoord. Daaruit zijn vijf deelakkoorden voortgekomen.

1. Inclusie en vitaliteit 2. Duurzame sportinfrastructuur 3. Vitale en positieve sportaanbieders 4. Motoriek en innovatie 5. Talent en ontwikkeling. Uit elk deelakkoord is een divers betrokken werkgroep samengesteld die over zal gaan tot de uitvoering vanaf april 2020.

"Dit is iets anders dan gemeentelijk beleid”, geeft Knoops aan. "De stad bepaalt wat er met het geld gaat gebeuren, niet de gemeente. Dat vind ik wel heel mooi.” Voor 2021 is 110,000 euro te besteden aan sportstimulering. 60,000 is afkomstig van de VNG (Verenging van Nederlandse gemeenten), gebaseerd op het aantal inwoners. Knoops: "Wat ik heel positief vind van de gemeente is dat zij daar bovenop een innovatiefonds van 50,000 euro ter beschikking stellen.”

Daarnaast is er een bedrag van € 31.000,- beschikbaar voor sportaanbieders (verenigingen, clubs en commerciële aanbieders) die bijdragen aan het realiseren van de geformuleerde afspraken in het Sportakkoord.