Afbeelding
Foto: SHe Fotografie | Suzanne Heikoop

Leerlingen van De Springplank winnen filmwedstrijd van Unicef

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - De ontlading was donderdag groot toen leerlingen van groep 6/7 van openbare basisschool De Springplank hoorden dat hun inzending voor het Unicef Kinderrechten Filmfestival had gewonnen. De opdracht was een film te maken in het teken van 75 Jaar vrijheid.

Unicef heeft de wedstrijd in samenwerking met 'Hollywood in de klas' uitgeschreven, vertelt leerkracht Luc ten Brundel. “Zeven scholen deden er aan mee. Begin september hebben we het idee bedacht en eind september is de film van zo’n acht minuten op school opgenomen.” Voorafgaand hadden de kinderen een lespakket over de Verenigde Naties en 75 Jaar Vrijheid gekregen. De groep kreeg lessen over wat nu eigenlijk kinderrechten zijn. “Ze realiseerden zich dat een dak boven je hoofd voor ons vanzelfsprekend is, maar dat dat niet voor alle kinderen geldt”, aldus Ten Brundel. “Voor de film moesten we één kinderrecht centraal stellen en daarvoor hebben we ‘iedereen is gelijk’ gekozen. De kinderen bedachten een verhaal over dat social media een vertekend beeld geven. De film komt waarschijnlijk in december op Youtube op een kanaal waarop al gauw een miljoen bezoekers komen.”

Vlogger

Het verhaal gaat over een leerkracht die in de klas een les over de Verenigde Naties wil geven. De kinderen zijn echter te veel afgeleid door een favoriete vlogger op social media en hebben geen aandacht voor de les. De leerkracht besluit zich te vermommen als de vlogger, waardoor er weer aandacht bij de les komt. Als de vlogger verhuist naar de woonplaats van de kinderen blijkt dat de leerkracht hen voor de gek heeft gehouden. Ten Brundel: “Het is een film met veel humor, écht van deze tijd.”

Tranen

Het gevoel dat bij de groep leefde, was dat ze toch nooit wat winnen, ervoer de leerkracht. “De kinderen waren dan ook enorm verrast dat ze de wedstrijd wél hadden gewonnen. Sommigen zaten toch zo in spanning dat er letterlijk tranen van geluk kwamen. Het was één grote ontploffing na de bekendmaking. We hadden een confettikanon en kinderchampagne, het was één groot feest.”

Gesprekken

Ten Brundel vindt het heel belangrijk dat kinderen dergelijke projecten doen. “Dit gaan ze nooit meer vergeten, vooral omdat ze hebben gewonnen, en er ligt een film voor altijd. Ze hebben bovendien veel geleerd over de Verenigde Naties en dat eten op je bord en een dak boven je hoofd niet vanzelfsprekend zijn. Je merkt dat ze dat echt goed is bijgebleven en bovendien heeft het onderwerp heel mooie gespreken opgeleverd.”