Afbeelding
Gemeente Zwolle

Vliegerplein moet een ‘echt plein’ worden

ZWOLLE - De openbare ruimte met het terras achter Brasserie ‘Het Vliegerhuys’ in het Broerenkwartier wordt aangepakt. Dit ‘Vliegerplein’ aan de Weeshuispassage is nu vooral een besloten tuin.

Door de sloop- en bouwwerkzaamheden op deze plek ontstaat een nieuw en groter plein. De gemeenteraad besluit of de herinrichting van dit plein doorgaat. Door de sloop van een aantal panden rondom het ‘Vliegerplein’ ontstaat namelijk meer ruimte, die volgens de gemeente moet worden ingericht. “De bestaande boom blijft behouden in het ontwerp. De herinrichting biedt ons de kans om van het ‘Vliegerplein’ een echt plein te maken en zo een mooie verblijfsplek toe te voegen aan onze binnenstad”, vindt wethouder René de Heer. “Dat gebeurde eerder al met het Weversgildeplein, waar nieuwe bestrating en meer begroeiing is gekomen.”

Planning

Na akkoord van de gemeenteraad en nadat de panden aan de Spiegelstraat zijn gesloopt, begint het werk aan het ‘Vliegerplein’. De gemeente streeft ernaar dat de werkzaamheden klaar zijn als een nieuwe winkel op de hoek Vliegerplein/Weeshuispassage wordt geopend. De herinrichting is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Broerenkwartier waarin de raad in 2017 mee instemde. In 2018 is de kap van de Weeshuispassage er al afgehaald. En in 2019 is het Weversgildeplein vernieuwd.

Looproutes

Inmiddels zijn in het zuidelijke deel (waar het ‘Vliegerplein’ onderdeel van is) de werkzaamheden ook begonnen. De panden worden verbouwd tot winkels en woningen en krijgen daarbij een uitstraling die bij de historische binnenstad van Zwolle moet passen. Deze plannen voor de Weeshuispassage Zuid en het ‘Vliegerplein’ zijn volgens de gemeente tot stand gekomen in overleg met de initiatiefnemers en direct betrokkenen. “Het hele gebied wordt in overleg met pandeigenaren aangepast. Zichtlijnen en looproutes worden daarbij verbeterd.”