Inge Krooshof (r) en Jolande Westendorp.
Inge Krooshof (r) en Jolande Westendorp. Foto: Pedro Sluiter

'De draagkracht is bij veel mensen op, de rek is eruit'

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De vijf Sociaal wijkteams van Zwolle merken goed dat de coronacrisis veel inwoners parten speelt. “De draagkracht is bij veel mensen op, de rek is eruit”, constateert Inge Krooshof, teammanager van wijkteam Noord. Inwoners die problemen ervaren, kunnen altijd aankloppen bij het wijkteam bij hen in de buurt.

“Ze kunnen met alle vragen over zorg, opvoeding en andere problemen die met zorg te maken hebben bij het wijkteam terecht”, legt sociaal werker Jolande Westendorp uit. “Het principe is dat de teams dichtbij de inwoners zitten. Als het echt niet anders kan, mag men van 09.00 tot 12.00 uur binnen komen lopen in de wijkcentra, maar nu met corona hebben we liever dat mensen bellen.” Het sociaal wijkteam heeft verschillende specialisten in huis op het gebied van maatschappelijk werk, jeugdwerk, participatiecoaches en de wmo. Tevens werkt ze veel samen met hulporganisaties in de stad.

Haast

Wie belt, wordt door de telefoniste te woord gestaan, zij zorgt ervoor dat de vraag op de goede plek komt bij een collega. Die luistert en vraagt zelf ook door waar de vraag vandaan komt. “Niet iedereen vindt dat even gemakkelijk”, merkt Krooshof. “We doen dat echter om te kijken waarmee de mensen het beste zijn geholpen. De vraag komt bij het team van de desbetreffende wijk. Er wordt bepaald hoeveel haast de behandeling van de vraag heeft, waarna de inwoner wordt teruggebeld door een medewerker die ook vertelt wat de procedure is.”

Signalen

'Het wegvallen van structuur of inkomen levert verdriet en problemen op.'

“We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden”, vervolgt ze. “Veel mensen vinden het lastig om contact op te nemen. Het is natuurlijk wat anders als je over een losliggende stoeptegel belt of je persoonlijke problemen. Het gevolg is dat sommigen wel erg laat bellen en we snel moeten ingrijpen. Ook krijgen we wel signalen van buren of uit het onderwijs dat het met mensen niet goed gaat. Zelf gaan we niet ongevraagd achter voordeuren kijken, dat mogen we ook niet. Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen het lastig vinden dat hun kinderen de hele dag thuis zijn. Ook dan is het zaak tijdig aan de bel te trekken, voordat de spanning te hoog oploopt. Er zijn mensen die zich in zo'n situatie onzeker voelen als ouder, terwijl het veel meer voorkomt. Soms helpt praten al heel goed, dat er naar ze wordt geluisterd.”

Regie

“Vorige week heb ik een vrouw van negentig nog geholpen die zelf het huishouden weer ging doen toen haar dochter corona kreeg”, vertelt Westendorp. “Ze hield dat niet vol. Dan kunnen we gelukkig snel praktisch helpen. Mensen schamen zich vaak als ze zichzelf niet meer redden; ze willen de eigen regie houden. Met een kleine beetje hulp kan dat soms ook weer.“ “Het komt met enige regelmaat voor dat mensen zich zorgen maken over hun buurman of buurvrouw”, weet Krooshof. “Soms komt dat voort uit pesten, burenruzie, maar daar prikken we heel gauw doorheen. Overigens kunnen we ook dan buurtbemiddeling inschakelen.”

Huisarts

Het sociaal wijkteam dringt zich niet op, benadrukt Westendorp. “We vragen heel duidelijk wat mensen willen en wat ze op dat moment nodig hebben. Het is ook leuk om dat uit te dokteren en dan stap voor stap te werk te gaan. Het komt nog wel voor dat men alles direct wil, maar dat werkt niet.” Inwoners, waaronder ook ouders met opvoedproblemen, kunnen zich direct bij het sociaal wijkteam melden, maar ook krijgt het team doorverwijzingen van de huisarts, bijvoorbeeld door de praktijk ondersteuner huisarts (poh).

Angst

Krooshof en Westendorp zien dat het aantal meldingen nu met de tweede coronagolf veel groter is dan bij de eerste. “Mensen met psychische problemen als angststoornissen en psychotische klachten hebben vaak te lang gewacht. Dan moeten we snel doorpakken naar de geestelijke gezondheidzorg (GGZ). Ik kan me ook wel voorstellen dat als je al angstig bent, je in deze tijd angstiger wordt. Bij mensen die voorheen geen klachten hadden, zien we eenzaamheid. Ook zien we problemen bij mensen met een psychische of licht verstandelijke beperking die geen daginvulling meer hebben. Het wegvallen van structuur of inkomen levert verdriet en problemen op. In de eerste coronaperiode deden buren bij mensen met ambulante zorg nog wel een briefje in de bus voor als ze hulp nodig hadden. Maar veel mensen vinden het ook vervelend om steeds een beroep op buren of hun netwerk te doen.”

Maatjes

Alleen al het ‘luisterend oor’ kan veel doen bij mensen die geen groot netwerk hebben, is de ervaring van Krooshof. “En dan heb je het niet alleen over ouderen. Vaak kunnen we maatjes voor deze mensen vinden die met enige regelmaat bellen of we wijzen de weg naar vrijwilligers. Op onze site staat veel praktische informatie. Ook Samen Zwolle (www.samenzwolle.nl) doet heel goed werk, daar kan iedereen een verzoek om hulp neerleggen.”

Contact

Wie hulp zoekt kan terecht op de website van het Sociaal wijkteam Zwolle: www.swtzwolle.nl. Daarop staan ook veel organisaties waar men voor hulp terecht kan. De Sociaal wijkteams zijn dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch te bereiken via (038) 498 99 80.

Hulp zoeken per e-mail postbus@swt.zwolle.nl is ook mogelijk. Chatten kan via de site iedere maandag van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag van 16.00 tot 20.00 uur.