Afbeelding
Foto: Eigen foto

'Krijgt de Zwollenaar straks de rekening gepresenteerd?'

Beste mede-Zwollenaren,

De begroting 2021 van Zwolle is niet realistisch, dat zie je in één oogopslag. We geven in 2021 ongeveer 550 miljoen euro uit, waarvan Den Haag 2/3 bijdraagt en de Zwolse belastingbetalers 1/3.

Gat

Wat mist is het antwoord op de vraag wie opdraait voor alle kosten en de financiële dip vanaf komend voorjaar vanwege de doorlopende RIVM-maatregelen vanwege de Corona-crisis. Zwolle reserveert 5 tot 7,5 miljoen euro voor tegenvallers. Maar voor de eerste ronde van de NOW-regeling hebben Zwolse bedrijven gezamenlijk voor 60 miljoen euro aangevraagd. Nu is het gat in de begroting nog te maskeren, zeker nu geen bijbehorende perspectiefnota is opgesteld.

Klap

Komt de klap met de voorjaarsnota? Maak de borst maar nat. Het gaat dan aankomen op keiharde politieke keuzes. Immers, we hebben te maken met - doorwerking van - miljoenen minder aan (parkeer)inkomsten en andere gemeentelijke belastingen en kwijtgescholden huren zoals 25 procent voor het Openluchtbad, méér kosten voor bijstand en het overeind houden van sport, cultuur en recreatie.

'Wie gaat de publieke zaak straks financieren?'

Zwolle mag 'hopen' dat Den Haag met extra geld voor compensatie over de brug komt. Maar hoop blijkt vaak niets meer dan uitgestelde teleurstelling. Denk aan het 'meer doen met minder' in het sociaal domein en de WMO. Plus, Den Haag heeft straks zelf financiële problemen op te lossen als de banken die kredieten en leningen hebben verstrekt aan het MKB hun jaarcijfers hebben gepubliceerd. Ik wil niet doemdenken, maar het zou eerlijk zijn om de Zwollenaren nu alvast te informeren over onvermijdelijke bezuinigingen ofwel dat de burgers extra gaan worden belast?!

Prioriteit

Het EMU-saldo heeft naar eigen zeggen van de gemeente Zwolle niet de hoogste prioriteit, maar deze boemerang komt een keer terug. Ik ben bang dat het de OZB wordt. In 2021 stijgt het tarief voor OZB stijgt met het vastgestelde inflatiepercentage van 2,7 procent; vastgesteld door wie? Wie simpelweg googelt leest inflatie van iets meer dan 1 procent in 2021. En betaalt de Zwollenaar al niet meer dan genoeg nu de huizenprijzen in 2020 met meer dan 10 procent zijn gestegen en de stijging van de heffingsmaatstaf oftewel de OZB-beschikking vergelijkbaar zal zijn?

Lastenverzwaringen

Speculatief? Als met een schuin oog wordt gekeken naar het rapport 'Bouwstenen voor een beter belastingstelsel' dat afgelopen september in de Tweede Kamer is besproken, dan wordt de belastinggrondslag OZB uitgebreid met een grondbelasting en een OZB voor gebruikers! Let wel, deze lastenverzwaringen komen bovenop de zorgen die de inwoners hebben over hun baan, de stijging van onder andere de zorgpremie, de dreiging van pensioenkortingen enzovoort.

Gezelligheid

Tot slot: Grappig genoeg zie ik dat alleen de SP een kritisch reactie heeft gegeven in de aanloop naar het debat in de gemeenteraad van afgelopen vrijdag 13 november 2020. Ik roep politiek en bestuurlijk Zwolle op om niet te denken dat onder de Peperbus een geldboom staat. Alle gezelligheid in Zwolle gaat kapot door de zogenaamde intelligente lockdowns en het MKB ligt voor een deel op z’n gat dankzij de anderhalve meter corona-maatregelen. Wees verstandig bij de begrotingsbesluiten: wie gaat de publieke zaak straks financieren als de private sector 'weg' is?

Kritisch

Wellicht vanuit solidariteitszin te beginnen met zeer kritisch naar de eigen begroting te kijken en de 'must do’s' en 'nice to do’s' te schiften?!

Robert van Dijk, Zwolle