Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

'Leerling is terecht verwijderd van deze basisschool'

DEN HAAG – De openbare basisschool de Campherbeek in Zwolle mocht een leerling met een grote leerachterstand doorsturen naar een school voor speciaal onderwijs. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een hoger beroep dat door de moeder van de jongen was ingesteld.

Ze vindt dat de school in gebreke is gebleven. Met de juiste begeleiding had de jongen gewoon op de Campherbeekschool kunnen blijven. Maar de Raad van State oordeelt dat de verwijdering terecht was. Ook al schijnt de leerling het volgens zijn moeder nu veel beter te doen op een andere school.

De jongen heeft een gemiddelde intelligentie, maar loopt met rekenen, lezen en spelling erg achter op de rest van zijn klas. Volgens de instanties die de verwijdering ondersteunden, heeft de school meer dan genoeg gedaan om de prestaties van de jongen te verbeteren. Maar de school kon niet meer doen en daarom was het beter om hem naar een school voor speciaal onderwijs te sturen. Daar kon hij onderwijs op maat krijgen.

De kwestie draaide uit op een deskundigengevecht. De school schakelde vier deskundigen in. De moeder twee. Maar de Raad is voldoende overtuigd door het advies van de vier deskundigen die de verwijdering ondersteunden. De deskundigen die de moeder inschakelde, waaronder een hoogleraar orthopedagogiek, konden het advies van de vier deskundigen onvoldoende weerleggen, aldus de Raad. Het verwijt van de moeder dat de school meer voor haar zoon had kunnen doen, is ook door de Raad verworpen.