Het hoofdveld met de tribune en daarachter het clubhuis van voetbalvereniging Berkum.
Het hoofdveld met de tribune en daarachter het clubhuis van voetbalvereniging Berkum. Foto: Pedro Sluiter

Berkum geeft voorkeur aan halve competitie

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL - Begin december is de KNVB voornemens om een knoop door te hakken over het restant van de amateurvoetbalcompetities. Clubs uit de hoofdklasse, derde en tweede divisie zijn geraadpleegd en kiezen veelal voor het scenario van een halve competitie, zo ook hoofdklasser Berkum.

Voorzitter Jan-Teun Fuller geeft aan dat de voorkeur natuurlijk uitgaat naar een hele competitie, maar dat dit niet meer reëel is. De druk op de kalender wordt te groot met dat scenario waarin op 16 januari wordt gestart met inhaalwedstrijden. Het spelen van een halve competitie krijgt de voorkeur boven een regionale indeling met halve poules waarbij een hele competitie wordt afgewerkt (acht ploegen, uit- en thuis). In beide gevallen gaat het om een schema van rond de twintig speeldagen. Bij het spelen van een halve competitie, dat wil zeggen: alle clubs treffen elkaar eenmaal, zouden de gespeelde wedstrijden komen te vervallen. “Sommige clubs zullen vanuit tactisch oogpunt voor een herindeling kiezen omdat ze dan meer kans zien”, zegt Fuller. “Een halve competitie is het meest eerlijk, denken wij.”

Er zijn tot dusverre zes van de in totaal dertig speelronden geweest in de zaterdaghoofdklasse B en meerdere clubs lopen al een duel achter en Swift zelfs twee. Berkum stond bovenaan toen de competitie werd afgebroken, met dertien punten uit zes wedstrijden.

De spelers van heren 1 trainen momenteel één dag per week in groepjes van vier, in de hoop dat er gauw weer volledig mag worden getraind. Voor half december worden er echter geen versoepelingen van de huidige coronamaatregelen verwacht en trainer Arno Hoekstra denkt zelfs dat het nog wel wat langer kan gaan duren. “Eigenlijk hebben we op dit moment totaal geen aanknopingspunten. Het aantal besmettingen gaat niet zo snel naar beneden dat je de garantie hebt dat je in januari kunt starten”, zegt Hoekstra, die eerder nog uitging van het scenario van een hele competitie en daar de trainingsarbeid tijdens de gedeeltelijke lockdown ook op had ingericht. Hij liet zijn spelers niet naar de club komen om in groepjes van vier te trainen, maar koos voor individuele, fysieke programma's. "Het was voor iedereen een nieuwe situatie dus je weet niet wat goed is, maar we hadden wel een beetje voorzien, of in ieder geval gehoopt dat we het seizoen af zouden maken. Dan weet je dat je een zware tweede seizoenshelft krijgt met veel wedstrijden en daarin is fysieke fitheid natuurlijk super belangrijk. Daarom hebben we ervoor gekozen om vijf weken lang alleen met fysieke fitheid bezig te zijn en daarna het balgedeelte weer op te pakken. Een bewuste keuze”, aldus Hoekstra.