Afbeelding
Foto: Jan Bom

'Kerstbomen zonder kluit zijn ‘plofkippen' onder de bomen'

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Na de jaarwisseling de kerstboom bedanken voor de verleende diensten en die (laten) afslepen om in de fik gestoken te worden of te laten versnipperen: dat is volgens de Zwolse stichting StraatBoer zó jaren 10. "Niet alleen kost het ieder jaar kopen van een nieuw exemplaar meer dan nodig. Denk ook aan het onnodig kappen van bossen, waar we er toch al te weinig meer van over hebben."

‘Maar ik heb een kunstboom’, denken veel mensen. Ook goed. Al missen zij daarmee natuurlijk wel die heerlijke dennengeur. Maar bovendien de mogelijkheid om de boom na Kerst terug te planten in eigen tuin of elders te ‘bewaren’, om hem tegen de volgende Kerst – een stukkie groter gegroeid – weer op te halen.

Tips

Tips voor hoe men dit precies moet aanpakken, geeft de Zwolse stichting. “Belangrijk om een dennenboom te kunnen hergebruiken, is dat men er een kiest die een grote kluit en dus meer wortels heeft”, vertelt initiatiefnemer Christiaan Kuipers. “Daarbij zijn kleinere bomen het meest geschikt. Als de boom voldoende water krijgt en in de huiskamer niet te dicht bij een warmtebron als een radiator staat, wordt hij prima voorbereid op de volgende ronde, een jaar later. Na Kerst kun je de boom op een schaduwrijke plek in je tuin laten doorgroeien. Bomen met zo’n grotere kluit zijn niet extra duur, een kwestie van kiezen en gewoon te verkrijgen bij de bouwmarkt."

Vergroen(t)en

Herplanten is mogelijk wanneer men een tuin heeft. Maar ook zonder tuin zijn er mogelijkheden, geeft Kuipers aan. “Zo kun je via Straatboer wellicht een mooi onderkomen tot de volgende Kerst regelen voor je tijdelijke huisgenoot, bijvoorbeeld op onze locatie op Hessenpoort. Daar kunnen mensen die daar werken hun boom in het gezelschap van soortgenoten laten gedijen met een naamplaatje van de eigenaar erbij. Er is nog wel wat plek over voor bomen van anderen, daarvoor aanmelden kan via Kerstboom@straatboer.nl.” En dat kost niets.

Resultaat

StraatBoer is dan ook een ideële organisatie zonder winstoogmerk, die voornamelijk draait op vrijwilligers. “We willen steden vergroenen – zelf noemen we het vergroen(t)en – door groenten te verbouwen op plekken die een wat kale uitstraling hebben. We zijn vooral actief op bedrijventerreinen en pleinen.”

Het resultaat is goed zichtbaar op bijvoorbeeld het Lübeckplein, achter het Zwolse station. “Daar groeide deze zomer van alles: van courgettes en pompoenen tot sperziebonen, tomaten en zonnebloemen. Iedereen mag ervan plukken zodra de groenten rijp zijn.” Naast deze ‘groentegevels' in de openbare Zwolse ruimte plant StraatBoer onder de noemer ‘De Bonenparade' groenten, bloemen en fruit langs de vaak lange hekwerken op bedrijventerreinen. "Op dit moment richten we ons op Hessenpoort, over andere locaties zijn we nog met bedrijven en gemeenten in gesprek. Waarom we dit allemaal doen? Meer groen(te) is goed voor de biodiversiteit, klimaatadaptie en het opvangen van regenwater tijdens hoosbuien én maakt mensen bewuster van de voordelen van lokaal en biologisch voedsel. Bovendien is het leuk om te vergroenten en daar zelf als organisatie - letterlijk - de vruchten van te kunnen plukken.” Dat StraatBoer dit najaar de actie ‘Koop met Kluit en we halen er meer uit!' is gestart, komt doordat de winter in aantocht is. "Met onze actie om kerstbomen te laten hergebruiken, kunnen we in deze periode doorgaan met het laten zien aan de Zwollenaren wat groen allemaal kan doen én hen inspireren om zelf ruimtes te vergroenen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je tuin? Kunnen daar niet wat tegels uit?” Zie voor meer informatie

www.straatboer.nl.