Afbeelding
In de IJsselhallen komt de grote testlocatie. Foto: Pedro Sluiter

GGD: 'We verwelkomen de mensen altijd even'

(door Enrico Kolk)

ZWOLLE – Het is druk, bij de testlocatie van de GGD in Zwolle. Die kent maar liefst vijf coördinatoren. “Wij zijn echt een crisisorganisatie, de shiften staan vol”, zegt Ger Zweerts, een van de coördinatoren.

In de locatie in Zwolle vinden, afhankelijk van de vraag, rond de vierhonderd coronatesten per dag plaats. Daarnaast is er een prioriteitslijn voor leerkrachten en verplegend personeel. GGD IJsselland heeft zeven testlocaties in de regio en binnenkort komt daar een grote locatie bij in de IJsselhallen, waar dagelijks ongeveer 2.500 mensen zich kunnen laten testen.

De zeven testlocaties zijn de afgelopen maanden uit de grond gestampt. “Dat was een hele klus, maar er staat nu ook wat”, vindt Zweerts. “We hebben momenteel honderd bemonsteraars en coronatesters, die ingepland worden op al deze locaties.”

Met de komst van de L-testlocatie zijn er mogelijk nog meer bemonsteraars nodig. “Van belang daarbij zijn de goede contacten met de uitzendbureaus waarmee GGD IJsselland samenwerkt. Omdat zij de medewerkers voor ons selecteren”, legt ze uit. “Daarbij gaat het niet alleen om de medische, maar zeker ook om contactuele vaardigheden. Je moet in een kort tijdsbestek kunnen inschatten hoe mensen zich voelen, of ze angst hebben of niet, en daarop kunnen inspelen. Ik ben trots op ons team, want ik zie dat ze dat allemaal heel goed doen.”

Op een van de wanden prijkt een aantal tekeningen. “Dat is een blijk van waardering van kinderen die langskomen”, lacht medecoördinator Huub Meijer. "En dat steekt ons wel een hart onder de riem.” Testen van kinderen gebeurt alleen als het echt nodig is. “Als ze toch getest moeten worden, zorgen we voor een goede begeleiding. Je wilt niet dat ze hierdoor angst krijgen voor de medische wereld, mochten ze weer eens in aanraking komen met een dokter.”

Stelregel is dat ook kinderen met koorts thuisblijven.

Stelregel is dat ook kinderen met koorts thuisblijven. “Kinderen op de basisschool zijn wel eens vaker ziek”, legt Zweerts uit. “En dat is lang niet altijd corona.”

De testen die in de testlocatie in Zwolle afgenomen worden, gaan naar een laboratorium van het Isala ziekenhuis in Zwolle. “Van onze andere testlocaties gaan de monsters (testen) naar een Duits laboratorium.”

Er komt nogal wat precisie te pas aan het testen. Mensen zonder afspraak mogen niet getest worden. "Bij de deur doen we een check of er een afspraak is”, vertelt Meijer. Is dat het geval, dan mogen de mensen voor hun test plaatsnemen op een stoel. Daar wordt de achternaam gecombineerd met de geboortedatum en aan dat profiel koppelen we een monsternummer. "In het laboratorium wordt het monster onder de loep genomen en komt er een uitslag uit.”
De PCR-test wordt door de GGD tot nu toe omschreven als de meest veilige test. Mensen worden overigens niet verplicht om een test te ondergaan. "Je maakt zelf de afspraak voor een test, dat is op vrijwillige basis. Als iemand hier komt en weigert een test af te laten nemen, dan mogen ze weer gaan.”

Dat komt niet zo vaak voor. Over het algemeen merkt Zweerts dat de meeste mensen vriendelijk zijn. "Mensen willen gewoon getest worden en dat is een spannend proces. We verwelkomen de mensen altijd even en stellen ze zo op hun gemak.”