Afbeelding
Foto: Jan Amse

Theatergroep De Jonge Honden blijft experimenteren

ZWOLLE - Het Perrontheater, de thuisbasis van Theatergroep De Jonge Honden in Zwolle, wordt in december weer gebruikt door theatermakers als plek om te maken en te experimenteren. Theatergroep De Jonge Honden presenteert Voorvallen #2, bestaande uit twee residenties en in totaal twaalf toonmomenten voor publiek.

Makers Yari van der Linden en Jelle Mensink werken tijdens hun residentie aan Hartfalen, een tragikomische en absurdistische theatervoorstelling. Artistiek leider Jolmer Versteeg en schrijver Wessel de Vries werken aan De Gevallen Keizer, een verhaal over Keizer Wilhelm II in quarantaine. Als eens de machtigste man van Europa was hij tot het einde van zijn leven geïsoleerd in een kasteel in Nederland.

Hartfalen

Drie jaar geleden zijn Yari van der Linden en Jelle Mensink afgestudeerd aan de HKU (theater) in Utrecht. Zij hebben elkaar gevonden in een voorliefde voor theater en komedie. De eerste scenes en teksten hebben de makers afgelopen zomer ontwikkeld en getoond aan publiek tijdens Voorvallen #1. De chemie van Yari en Jelle op de vloer verraste zowel het publiek als henzelf. Iets wat deze makers een enorme drijfveer gaf om hun eigen stijl verder te onderzoeken en samen te gaan maken. Hartfalen is te zien op donderdag 10, vrijdag 11 en zondag 13 december in het Perrontheater.

Schim

Theatermakers Wessel de Vries en Jolmer Versteeg vertellen het verhaal van Keizer Wilhelm II. De verloren keizer die asiel kreeg in Nederland na afloop van de Eerste Wereldoorlog. Keizer Wilhelm II moest vluchten en werd opgevangen in Huis Doorn. Hier verbleef hij de rest van zijn leven, zonder dat hij zijn landhuis mocht verlaten. De keizer in quarantaine, eens de machtigste man van Europa, was al bij leven een schim uit het verleden geworden, een verlaten monarch. Terwijl de keizer juist nog bleef geloven in het oude systeem was hij al lang en breed ingehaald door de nieuwe tijd. De Gevallen Keizer is te zien op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 december in het Perrontheater.

Voorvallen

In juni presenteerde Theatergroep De Jonge Honden Voorvallen #1. Zes verschillende makers gingen in residentie in het Perrontheater en maakten in een week tijd een korte voorstelling die ze in het weekend aan een klein publiek toonden.

Succes

Wegens succes sluit Theatergroep De Jonge Honden 2020 af met twee nieuwe ‘voorvallen’: Hartfalen en De Gevallen Keizer.

Hiermee zet het gezelschap de residenties en toonmomenten voort in tijden van corona en draagt het gezelschap bij aan de ontwikkeling van makers.

Kaarten

Kaarten voor deze voorstellingen kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via de website van Theatergroep De Jonge Honden: www.tgdejongehonden.nl.